Πλήθος κόσμου στις πλατείες

Πλήθος κόσμου στις πλατείες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Πάνω από 100.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν χθες το βράδυ στις πλατείες των γαλλικών πόλεων σε ένδειξη αποτροπιασμού για τη φονική επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Ο Γάλλος πρόεδρος κήρυξε τη σημερινή ημέρα ως ημέρα εθνικού πένθους, μιλώντας για «ενέργεια ιδιαίτερης βαρβαρότητας» και υπογραμμίζοντας ότι «η ενότητα είναι το καλύτερο όπλο μας».

«Η Γαλλία δέχθηκε επίθεση στην καρδιά της» είπε ο Φρανσουά Ολάντ. «Αυτοί οι άνδρες και αυτή η γυναίκα πέθαναν για την ιδέα που είχαν για τη Γαλλία, για την ιδέα της ελευθερίας. Είναι οι ήρωές μας» δήλωσε o Γάλλος πρόεδρος χθες το βράδυ, την ίδια ώρα που 35.000 άνθρωποι είχαν συρρεύσει στην πλατεία Ρεπουμπλίκ του Παρισιού για να μοιραστούν την οργή και τη θλίψη τους. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στις πλατείες άλλων γαλλικών πόλεων.

Το μήνυμα της ενότητας που θέλησε να δώσει ο Γάλλος πρόεδρος εκφράστηκε με τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών αύριο, καθώς και με την τηλεφωνική συνεννόηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Βαλς με τον συντηρητικό πρώην πρόεδρο Σαρκοζί για κοινή συμμετοχή σε διαδήλωση το Σάββατο.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, πιθανόν να εξέλθει πολλαπλά ωφελημένη από το τραγικό συμβάν, αφού απαλλάχθηκε από έναν από τους πιο καυστικούς επικριτές της και ταυτόχρονα διέπρεψε στο αγαπημένο της άθλημα της συλλήβδην καταδίκης των μουσουλμάνων.

Η καταδίκη επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες, με διαδηλώσεις χθες στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, στην πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, και μπροστά σε γαλλικές πρεσβείες διαφόρων πρωτευουσών. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ένιωσε την ανάγκη να απευθυνθεί στους Γάλλους στα γαλλικά προκειμένου να εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ στη χώρα.

«Το γεγονός ότι αυτή ήταν μια επίθεση εναντίον δημοσιογράφων, επίθεση εναντίον της ελευθεροτυπίας, υπογραμμίζει τον βαθμό στον οποίο αυτοί οι τρομοκράτες φοβούνται την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Ολες οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στέκονται μαζί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις της δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή ή να δικαιολογηθεί», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον, που βρίσκονταν μαζί χθες στο Λονδίνο, τηλεφώνησαν από κοινού στον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ προκειμένου να απευθύνουν τα συλλυπητήριά τους και να εκφράσουν την απερίφραστη καταδίκη τους.

Αργά το βράδυ, πληροφορίες των γαλλικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι τρεις δράστες ταυτοποιήθηκαν και έχουν ηλικία 18, 32 και 34 ετών. Οι δύο μεγαλύτεροι είναι αδέλφια, Γάλλοι υπήκοοι και μεγάλωσαν στο Παρίσι.

• «Εκ μέρους των Ελλήνων, εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Οι Ελληνες είμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και συμμετέχουμε στο πένθος του φίλου γαλλικού λαού», δήλωσε χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT