ΕΚΤ: Μόνο με πρόγραμμα η αποδοχή ελληνικών ομολόγων

ΕΚΤ: Μόνο με πρόγραμμα η αποδοχή ελληνικών ομολόγων

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε κάποιας μορφής πρόγραμμα και να ολοκληρώσει άμεσα τον έλεγχο της τρόικας η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, έστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σε διαφορετική περίπτωση η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο (collateral) για να παρέχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, όπως αναφέρει και εκπρόσωπός της.

Αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα – παρά τη χαμηλή τους διαβάθμιση – ως εγγύηση για να αναχρηματοδοτήση τις ελληνικές τράπεζες, επειδή η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Κ», αρμόδια στελέχη αναφέρουν πώς τα μηνύματα από τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι δύο:

1. Οσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» της ΕΚΤ επειδή μπορεί να δέχεται ως collateral τα ελληνικά ομόλογα και να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες.

2. Η όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις 25 Ιανουαρίου, πρέπει να σπεύσει να συμφωνήσει με την τρόικα προκειμένου να αρχίσουν να εκταμιεύονται οι δόσεις, αλλά και για να μπορεί η ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται ως collateral τα ελληνικά ομόλογα.

Μάλιστα, εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε στην «Κ» σχετικά με το θέμα πώς «η συνέχιση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων βασίζεται στην τεχνική παράταση του προγράμματος του EFSF έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2015 και της ύπαρξης προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επίσης, βασίζεται στην υπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς ο τρέχων έλεγχος και θα επιτευχθεί συμφωνία για την επόμενη ημέρα μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή