Πόσο θα κοστίσει στους Γάλλους το «κούρεμα»

Πόσο θα κοστίσει στους Γάλλους το «κούρεμα»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατ’ άτομο αναγωγή του κόστους ενός Grexit για τους Γάλλους πολίτες προχώρησε χθες η εφημερίδα Le Figaro. Σε άρθρο της με τίτλο «Ο κάθε Γάλλος θα πληρώσει 735 ευρώ προκειμένου να διαγραφεί το ελληνικό χρέος», η συντάκτρια της εφημερίδας προχώρησε σε μία διαίρεση των περίπου 48 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει η Γαλλία με τον πληθυσμό της χώρας (περίπου 61 εκατομμύρια πολίτες). Με αυτόν τον τρόπο η εφημερίδα ήθελε να δώσει στους Γάλλους να καταλάβουν τι σημαίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και γιατί οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης είναι αντίθετες ως προς αυτό το ενδεχόμενο. Το θέμα είναι πώς θα αντιδρούσαν οι Ελληνες εάν έλεγε κάποιος ότι «θα κοστίσει σε κάθε έναν 735 ευρώ το κούρεμα χρέους» κάποιας χώρας. Τέτοιες αναγωγές, αν και δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματικότητα, δίνουν μία καλή αίσθηση της κατάστασης.

Μπορεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 να ισχύουν καινούργια δεδομένα σε ό,τι αφορά τις συνδρομές των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπαίνουν στο συρτάρι οι εκκρεμότητες παρελθόντων ετών. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, συνδρομές παρελθόντων ετών που δεν είχαν καταβληθεί έως τις 23/12/2014 (ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου νόμου) δεν παραγράφονται, αλλά πρέπει να καταβληθούν. Επιπλέον, τα επιμελητήρια είναι υποχρεωμένα να ικανοποιούν αιτήματα των επιχειρήσεων-μελών τους για διακανονισμό οφειλόμενων συνδρομών.

Το κονδύλι για τους μισθούς των κληρικών

Οι κληρικοί φαίνεται πως ήταν οι «τυχεροί» του 2014, καθώς το κονδύλι μισθοδοσίας τους αυξήθηκε σε σχέση με το 2013. Από τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2014 προκύπτει ότι το κονδύλι για τη μισθοδοσία των κληρικών ήταν το μοναδικό που αυξήθηκε για τις ειδικές κατηγορίες. Η μισθοδοσία του προσωπικού νοσοκομείων μειώθηκε στα 2 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ το 2013, του προσωπικού των περιφερειών στα 288 εκατ. ευρώ από 339 εκατ. ευρώ και του προσωπικού ΑΕΙ και ΤΕΙ στα 535 εκατ. ευρώ από 579 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, για τους κληρικούς αυξήθηκε στα 177 εκατ. ευρώ από 132 εκατ. ευρώ.

«Πάγωσαν» τα σχέδια για αύξηση της ρευστότητας

Στον αυτόματο βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών, καθώς η προκήρυξη εκλογών και η αναμονή για το αποτέλεσμα και τη διαμόρφωση της επομένης των εκλογών ημέρας έχουν επηρεάσει καθοριστικά την καθημερινότητα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν πάει όλα πίσω: από την υλοποίηση των σχεδίων για την αύξηση των δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέχρι τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στην Κομισιόν.

Ερευνα για φοροδιαφυγή στην Credit Suisse

Στα γραφεία της Credit Suisse στο Μιλάνο πραγματοποίησαν χθες έφοδο αρμόδια στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών της Ιταλίας. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, είχαν προηγηθεί αρκετά δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο και ρεπορτάζ στα ΜΜΕ για έρευνα σχετικά με θυγατρική της Credit Suisse στις Βερμούδες, τη Life and Pensions. Το ζητούμενο ήταν εάν αυτή είχε βοηθήσει πλούσιους Ιταλούς να αποκρύψουν περιουσιακά τους στοιχεία. Η έρευνα, όπως ανέφεραν ιταλικές εφημερίδες, αφορά υπόθεση φοροδιαφυγής 8 δισ. ευρώ από περίπου 1.000 φορολογούμενους. Η Life and Pensions, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ειδικευόταν στη συγκρότηση περίτεχνων επενδυτικών και ασφαλιστικών προϊόντων. Οι πάμπλουτοι Ιταλοί, κατόπιν συμβουλών της εταιρείας, διοχέτευαν κατάλληλα τα κεφάλαιά τους στα προαναφερθέντα προϊόντα και μπορούσαν με αυτή τη μέθοδο να φοροδιαφεύγουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT