Χαρδούβελης: Η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να βλάψει την ανάκαμψη της οικονομίας

Χαρδούβελης: Η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να βλάψει την ανάκαμψη της οικονομίας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ότι η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα μαζικής φυγής των τραπεζικών καταθέσεων. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη, καθώς οι πολίτες της είναι αποφασισμένοι πως η χώρα πρέπει να παραμείνει στη Δύση.

«Εάν χαθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους, κατά το οποίο η οικονομία θα μπορούσε να έχει απογειωθεί, και μετά ίσως και το δεύτερο τρίμηνο, αυτό αντιστοιχεί με το μισό της ανάπτυξης που θα είχαμε διαφορετικά», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ).

Για φέτος το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 2,9%. Είναι σαφές ότι εάν στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015 η πολιτική αβεβαιότητα «παγώσει» την οικονομική δραστηριότητα, τότε ο στόχος για ανάπτυξη 2,9% καθίσταται μη ρεαλιστικός, όσο καλά κι αν κινηθεί η οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μάλιστα, ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε ότι στο χειρότερο σενάριο ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να περιοριστεί στο μισό του στόχου.

Σύμφωνα με την WSJ, εάν στις επικείμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί στην κυβέρνηση και εφαρμόσει τις πολιτικές που έχει εξαγγείλει, αυτό αναμένεται «να περιπλέξει τις προσπάθειες της Ελλάδας να διαπραγματευθεί μία νέα πιστωτική γραμμή με τους πιστωτές της, καθώς το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου». Μάλιστα, η εφημερίδα σημειώνει πως «μία νέα συμφωνία, μεταξύ άλλων, θα αποδέσμευε ένα ποσό περίπου 7 δισ. ευρώ –χωρίς το οποίο το Δημόσιο θα αρχίσει να αντιμετωπίζει χρηματοδοτική ασφυξία από τα τέλη Μαρτίου– και θα εγγυάτο τη συνέχιση πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών σε φθηνό δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, αυτό θα υπονόμευε περαιτέρω την οικονομία. «Δεν χρειάζεται απλώς να σχηματισθεί γρήγορα μία σταθερή κυβέρνηση. Χρειάζεται μία κυβέρνηση με μία ξεκάθαρη προωθημένη πολιτική», πρόσθεσε ο υπουργός. Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι δεν είναι πιθανή μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέροντας ότι «οι πολιτικές σε μία χώρα ακολουθούν τις βαθιές επιθυμίες του πληθυσμού και βαθιά επιθυμία του πληθυσμού είναι να μείνει στη Δύση. Αυτή συνδέεται με την παραμονή στην Ευρωζώνη».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τραπεζικών καταθέσεων, ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι τους δύο τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί οι καταθέσεις κατά περίπου 3 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο δεν είναι μεγάλο αν συγκριθεί με τα περίπου 70 δισ. ευρώ που έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνοντας πως κάποιες από αυτές τις εκροές μπορεί να οφείλονται στους αυξημένους φόρους που έπρεπε να πληρωθούν. «Η πιθανότητα ενός bank run (σ.σ. μαζικής φυγής καταθέσεων) είναι πολύ μικρή», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «ο κόσμος καταλαβαίνει πως οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Ωστόσο, είναι ακόμη η αρχή και πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τη συμπεριφορά των καταθετών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή