Αθηνά Προκοπίου: Η σχεδιάστρια που κρύβεται πίσω από τα μοναδικά μαντήλια που προτιμούν οι σταρ

Αθηνά Προκοπίου: Η σχεδιάστρια που κρύβεται πίσω από τα μοναδικά μαντήλια που προτιμούν οι σταρ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λατρεύω τη μόδα, και πάντα μου άρεσε να σχεδιάζω μοτίβα. Το μαντήλι λειτούργησε για μένα σαν ένας λευκός καμβάς πάνω στον οποίο μπορούσα να εκφραστώ. Στη συνέχεια, το πεδίο μου επεκτάθηκε και τα σχέδιά μου «τυπώθηκαν» σε κιμονό και καφτάνια- πρόσφατα, σχεδίασα και μαγιό. Σπούδασα Σχέδιο και Εικονογράφηση στο Central Saint Martins στο Λονδίνο, σε συνδυασμό με φωτογραφία και βίντεο.

Αντλώ την έμπνευσή μου από τη μουσική, τη φύση, τα παραμύθια που μου αφηγήθηκαν όταν ήμουν παιδί, παλιές ταινίες και, κυρίως, από τα ταξίδια. Όλες μου οι συλλογές είναι κατά κάποιον τρόπο βασισμένες σε ταξιδιωτικές εμπειρίες, αναμνήσεις και τόπους. Όταν ταξιδεύεις, συναντάς ανθρώπους από διάφορα μέρη και βιώνεις την κουλτούρα της χώρας που επισκέπτεσαι- εμένα αυτό είναι που με εμπνέει περισσότερο.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να αναγνωριστεί η δουλειά των νέων σχεδιαστών. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος κι ο κόσμος της μόδας διαρκώς μεταβάλλεται. Χρειάζεται, λοιπόν, να αλλάζεις και να εξελίσσεσαι μαζί με τη μόδα και τα ρεύματα, και κάθε φορά να έχεις να προτείνεις κάτι πιο αυθεντικό και μοναδικό από την τελευταία φορά.

Αισθάνομαι, όμως, πως οι σχεδιαστές με βάση το Λονδίνο έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν γνωστοί, αφού η βρετανική βιομηχανία μόδας είναι ανοιχτόμυαλη, πολύ δημιουργική και πάντα υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες τους νέους δημιουργούς. Φυσικά η μόδα είναι ένα απαιτητικό πεδίο. Εργάζομαι σχεδόν 12 ώρες τη μέρα. Είναι κουραστικό και προϋποθέτει επιμονή, πολλές άγρυπνες νύχτες και δημιουργικότητα… Όμως τίποτα δεν έρχεται εύκολα όταν θες να πετύχεις.

Σε ό,τι με αφορά, κάνω κάτι που δεν το κάνουν πολλοί Λονδρέζοι σχεδιαστές: Σχεδιάζω Resort Wear. Είχα την ιδέα να λανσάρω το κιμονό με τα κρόσσια γιατί είμαι τεράστια fan των late’60s- αρχές ’70s. Για το καλοκαίρι του ’15, η συλλογή μου περιλαμβάνει και νέες φόρμες, όπως φορέματα, που μέχρι τώρα δεν είχα σχεδιάσει. Πάντα μου άρεσαν οι μουσικοί, το μποέμικο ροκ- hippy στυλ τους. Αποφάσισα να ακολουθήσω την καρδιά μου και να σχεδιάσω ό,τι αγαπούσα αληθινά. Για καλή μου τύχη, συνάντησα τρομερή ανταπόκριση από τον κόσμο και φάνηκε ότι η δουλειά μου άρεσε και σε διάσημους.

Καμιά φορά μετανιώνω που δεν συνέχισα την καριέρα μου στο πιάνο… και που δεν σπούδασα ιατρική για να γίνω χειρουργός ή το ότι δεν ασχολήθηκα με τη φωτογραφία της άγριας ζωής και φύσης! Αλλά μετά κάτι καλό συμβαίνει και συνειδητοποιείς ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ που είμαι και που ποτέ δεν το έβαλα κάτω.

Σχεδιάζω για μια γυναίκα που της αρέσει να κυνηγά τον ήλιο. Θέλει να αισθάνεται λαμπερή, την ίδια στιγμή και λίγο μποέμ. Μου αρέσουν πολλές γυναίκες και μοντέλα που θα ήθελα να είναι μούσες μου, θα έλεγα όμως πως αυτήν τη στιγμή η γυναίκα που θα ήθελα να δω με δικές μου δημιουργίες είναι η Erin Wasson.

Δεν πιστεύω σε μία και μόνο "καταπληκτική" στιγμή στη δουλειά μου… Κάθε χρόνο, υπάρχει μια στιγμή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "η καλύτερη". Γενικά όμως είμαι της άποψη ότι οι πιο όμορφες στιγμές στη ζωή και την καριέρα μας δεν είναι φτιαγμένες για να τις μοιραζόμαστε με ένα περιοδικό.

Photo: Haralampos Giannakopoulos.

Make up: Freddy Καλομπράτσος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT