«Κάθε παλιό να σβηστεί» το νέο βιβλίο του Χρήστου Πασαλάρη από τον οίκο Λιβάνη παρουσιάζεται σήμερα, Σάββατο ώρα 19.00, στον Πολυχώρο Δημαρχείου Π. Φαλήρου

«Κάθε παλιό να σβηστεί» το νέο βιβλίο του Χρήστου Πασαλάρη από τον οίκο Λιβάνη παρουσιάζεται σήμερα, Σάββατο ώρα 19.00, στον Πολυχώρο Δημαρχείου Π. Φαλήρου

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για δες καιρό που διάλεξε» ο αρθρογράφος κ. Χρήστος Πασαλάρης, ο επονομαζόμενος και πρύτανης της δημοσιογραφίας, να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο που ήδη κυκλοφορεί, σε καιρό εκλογών και τεταμένου κλίματος. Είναι ένα απάνθισμα 120 άρθρων του στη Real News στην πενταετία της κρίσης, με τίτλο «Κάθε παλιό να σβηστεί». Ο τίτλος είναι παρμένος από το πρώτο αντιστασιακό τραγούδι που τραγουδούσε κρυφά η αντιστασιακή νεολαία στο προαύλιο του πανεπιστημίου στα χρόνια της Κατοχής και ξεσήκωνε με την κραυγή «Πάντα μπροστά μας για μια καινούργια ζωή». Οπως γράφει ο συγγραφέας Χρήστος Πασαλάρης: «το φωνάζαμε, το πιστεύαμε, το περιμέναμε, αλλά δυστυχώς το παλιό δεν έσβησε. Να που πέρασαν 74 χρόνια και πάντα χρειάζεται να το τραγουδάμε».

Το βιβλίο προλογίζουν ο Μανώλης Γλέζος που μιλάει για το ξεκίνημα του Πασαλάρη από τη σχολή του Ριζοσπάστη, του οποίου υπήρξε δημοσιογραφικό θρέμμα «για να γίνει κορυφαίος δημοσιογράφος, δάσκαλος της δημοσιογραφίας και πρώτα απ’ όλα ένας ενεργός πολίτης. Δεν είναι άπολις. Επιδιώκει να συμμετέχει στα της πόλεως, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν μία πόλις αποτελείται από πολίτες που ασκούν πολιτική, και δεν την αναθέτουν σε επαγγελματίες, τότε και μόνο παράγεται πολιτισμός» γράφει ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος από τις Βρυξέλλες, 5/9/2014. Η Σοφία Βούλτεψη μιλάει για τα άρθρα του Χρήστου Πασαλάρη της τελευταίας πενταετίας και χαρακτηρίζει το βιβλίο «μέσο διάσωσης όχι μόνο κειμένων αλλά και της ιστορικής μνήμης. Είναι κείμενα κριτικής “με το ζύγι”, δηλαδή “ζυγισμένα” στην πλάστιγγα της δημοσιογραφικής αντικειμενικότητας αλλά και προσκλητήριο εθνικής ενότητας».

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος στον πρόλογό του τον ευχαριστεί για αυτό που είναι, που δεν έχασε ούτε στιγμή το πάθος του για τη δημοσιογραφία, να διδάσκει, να δωρίζει την πείρα του στους μαθητές του, να στοχεύει πάντα στην ουσία. Αναγνωρίζει στον Πασαλάρη ότι «βρισκόταν μόνιμα μπροστά από την εποχή του. Ηξερε γράμματα. Και διάβαζε τα πάντα!». Τέλος, ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο εκδότης του, τον θεωρεί δάσκαλό του και βασικό συμπαραστάτη σε κάθε κρίσιμη στιγμή. «Παραμένει ένας επαναστάτης» παραδέχεται «και αποτελεί κορυφαία και εμβληματική φυσιογνωμία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Στο σκαλοπάτι των ενενήντα χρόνων της ζωής του παραμένει αγωνιστής. Διαβάστε τα άρθρα του με προσοχή».

Ολοι αυτοί, καθώς και ο καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, τ. υπουργός, θα μιλήσουν για το βιβλίο του. Για τον επί σαράντα χρόνια διευθυντή των αθηναϊκών εφημερίδων Χρήστο Πασαλάρη, που έκλεισε τον Ιούνιο του 2014 τα 74 χρόνια στο δημοσιογραφικό λειτούργημα, και συνεχίζει. «Κάθε νέο βιβλίο είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα», ώστε «κάθε παλιό να σβηστεί».

«Η Ευρώπη της Ελλάδος – Αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή της Alpha Bank»

Σοβαρό, επιβλητικό το ημερολόγιο όπως ταιριάζει στο θέμα του, που είναι η έκθεση «Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή της Alpha Bank», την οποία συνδιοργάνωσαν για ακόμη μία φορά η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, και στεγάζεται σε δύο αίθουσες περιοδικών εκθέσεων του μουσείου. Η έκθεση μάς ταξιδεύει με τον θησαυρό των νομισμάτων στην «Ευρώπη της Ελλάδος» και συνεχίζεται ώς τις 19 Απριλίου 2015. Παρουσιάζει τον ελληνικό αποικισμό στην Ευρώπη, ο οποίος διαμόρφωσε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και συνέβαλε στη διάδοση της χρήσεως του νομίσματος, το οποίο στον κυρίως ελλαδικό χώρο είχε χρησιμοποιηθεί ήδη από τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., όπως εξηγεί στην εισαγωγή του Ημερολογίου η κ. Δήμητρα Τσαγκάρη, επιμελήτρια Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank. Παρουσιάζονται στις σελίδες του δίγλωσσου Ημερολογίου – Calendar τα νομίσματα της Κάτω Ιταλίας, Σικελίας, Νοτιοδυτικής Ευρώπης, των Ιλλυρικών Ακτών, του Ευξείνου Πόντου, παντού όπου υπήρξε ελληνικός αποικισμός. Ενώ κυλά ο χρόνος, και μαζί τα γεγονότα, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, ελληνικά και διεθνή, μάς κοιτούν και επιβάλλονται με την ιστορία που κουβαλούν τα νομίσματα αυτά από χρυσό και ασήμι, απτά παραδείγματα, και αθάνατα στον χρόνο, του οικονομικού – νομισματικού συστήματος της Ελλάδος, ως απόρροια εξελιγμένου πολιτισμού.

Οι δύο κόσμοι, οι άποικοι και οι αυτόχθονες, άρχισαν να έχουν πολιτικές επαφές και οικονομικές συναλλαγές. Με τα νομίσματα οι Ελληνες μετέφεραν στην Ευρώπη στοιχεία από τη θρησκεία τους, νύμφες, μυθικά πρόσωπα, όπως ο Απόλλων. Τα νομίσματα μετατρέπονται σε αφηγητές μύθων συνδεδεμένων με τη μητρόπολη και την πρώτη εγκατάσταση των αποίκων, ενώ ταυτοχρόνως καταγράφουν τις νέες συνθήκες ζωής. Ευχαριστούμε τις κυρίες Αφροδίτη Μπηλιώνη, διευθύντρια και Ελευθερία Γ. Πατακάκη, προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων της Alpha Bank για τις ευχές τους και για το προνόμιο να καταγράφουμε τις δικές μας σημειώσεις και εμπειρίες στο Ημερολόγιο 2015 που μιλάει για την «Ευρώπη της Ελλάδος», με αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή της Alpha Bank.

TΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή