Τρεις προϋποθέσεις από το «Ποτάμι» για να συμπράξει…

Τρεις προϋποθέσεις από το «Ποτάμι» για να συμπράξει…

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία ότι το «Ποτάμι» όχι μόνο θα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή, αλλά ότι η πρόταση που θα κάνει ο κ. Στ. Θεοδωράκης μπορεί να οδηγήσει σε έναν εντελώς νέο τρόπο διακυβέρνησης επικρατεί στη Σεβαστουπόλεως. Οι συνεργάτες του μάλιστα δεν κρύβουν πλέον την πρόθεση του «Ποταμιού» σε περίπτωση αδιαμφισβήτητης νίκης του κ. Τσίπρα –ακόμη και χωρίς αυτοδυναμία– να αναγνωρίσει αμέσως την προοπτική να αναλάβει την πρωθυπουργία, καθώς ο κ. Θεοδωράκης θεωρεί ότι θα ήταν τεράστιο λάθος η χώρα να περιέλθει σε ακυβερνησία και να χρειαστούν και δεύτερες εκλογές, όπως το 2012. Παράλληλα όμως στη Σεβαστουπόλεως επισημαίνουν ότι, για να συμπράξει το «Ποτάμι» σε μια κυβέρνηση Τσίπρα, θα πρέπει να συντρέξουν τρεις προϋποθέσεις: Πρώτον, να υπάρξει ρητή δέσμευση από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα θα μείνει πάση θυσία εντός ευρώ, δεύτερον, ότι στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα μετάσχει καμία από τις «λαφαζανικές» φωνές της Κουμουνδούρου και, τρίτον, ότι το «Ποτάμι» θα αναλάβει –αναλόγως της δύναμής του– κάποια υπουργεία με κάθετο τρόπο. «Δεν θα γίνουμε ΔΗΜΑΡ “συμμετέχοντας” στο κυβερνητικό σχήμα με π.χ. 3-4 υπουργούς και υφυπουργούς, αλλά θα αξιώσουμε να έχουμε εξ ολοκλήρου την ευθύνη συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων ακριβώς για να μπορούμε σε μερικούς μήνες να προβάλουμε το δείγμα της γραφής μας», λένε συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη.

Τον στόχο αυτό είχε και η χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Σεβαστουπόλεως για τη Δημόσια Διοίκηση. Να εκπέμψει το μήνυμα στους πολίτες, αλλά και στα δύο κόμματα εξουσίας, ότι το «Ποτάμι» επεξεργάζεται τους τελευταίους μήνες λύσεις ακόμη και για χρόνια προβλήματα της χώρας και ότι υπάρχουν και οι άνθρωποι για να τις εφαρμόσουν. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο ευρωβουλευτής του «Ποταμιού» κ. Μίλτος Κύρκος (ήταν στη βασική ομάδα για τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση), τρεις θα είναι οι βασικές προτάσεις του κόμματός του. Πρώτον, να υλοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου το σχέδιο που ήδη έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας προκειμένου να πολεμηθεί, επιτέλους, το τέρας της πολυνομίας. Δεύτερον, να συμφωνήσει η επόμενη κυβέρνηση συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και προϋπολογισμό για κάθε υπουργείο, ώστε να διαφανεί εντός έξι μηνών ποια χαρτοφυλάκια περιττεύουν. Και, τρίτον, να περιγραφούν εντός του ίδιου διαστήματος τα επαγγελματικά καθήκοντα ενός εκάστου των δημοσίων υπαλλήλων για να αρχίσει αμέσως μετά και η ουσιαστική τους αξιολόγηση. «Ολα αυτά μπορεί να ακούγονται θεωρητικά, αλλά πιστέψτε μας έχουμε για πρώτη φορά σχεδιάσει με λεπτομερέστατο τρόπο ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του Δημοσίου προκειμένου να μην εφαρμοσθούν οι αλλαγές που προτείνουμε κατά το δοκούν, αλλά να γίνουν επιτέλους πράξη, όπως σε όλα τα προηγμένα κράτη», ανέφερε ο κ. Μ. Κύρκος, ενώ οι επιτελείς της Σεβαστουπόλεως προαναγγέλλουν ότι με αντίστοιχο τρόπο θα ανακοινωθούν και τα βήματα της διαπραγμάτευσης για το δημόσιο χρέος που επεξεργάζεται η οικονομική ομάδα του «Ποταμιού».

Με απλά λόγια, στόχος του κ. Θεοδωράκη στις εναπομείνασες δύο εβδομάδες έως τις εκλογές είναι να πείσει τους πολίτες που αμφιταλαντεύονται μεταξύ «Ποταμιού»/ΣΥΡΙΖΑ και «Ποταμιού»/Ν.Δ. είναι ότι το κόμμα του όχι μόνον έχει επεξεργαστεί συγκροτημένες προτάσεις, αλλά ότι το συνολικό σχέδιό του θα το ζήλευαν ακόμη και τα επιτελεία των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία. Ως προς την αμφισβήτηση που δέχεται ο κ. Θεοδωράκης για το πώς είναι δυνατόν στο κόμμα του να συστεγάζονται στελέχη από τη ΔΗΜΑΡ και τη Δράση, η προτροπή που έχει δοθεί στα στελέχη του «Ποταμιού» είναι να απαντούν πιο επιθετικά στους τηλεοπτικούς συμπροσκεκλημένους τους, επισημαίνοντας «πόσο υποκριτικό είναι να ομιλεί για ιδεολογική ασάφεια η Ν.Δ. που συστεγάζει Μπαλτάκους και Μητσοτάκηδες, και ακόμη περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα πρέπει να βγει ή να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη»!

Πρέπει, πάντως, να τονιστεί ότι όσοι στη Σεβαστουπόλεως έχουν ξαναζήσει εθνικές εκλογές είναι σαφώς πιο εγκρατείς στις προβλέψεις τους, αναγνωρίζοντας μάλλον το αυτονόητο. Οτι το «Ποτάμι» όπως άλλωστε και τα δύο ΠΑΣΟΚ των κ. Βενιζέλου και Παπανδρέου θα δοκιμαστούν εντονότατα τις επόμενες ημέρες, όσο η πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ οξύνεται. Και καθώς το σενάριο να μην είναι τελικά το «Ποτάμι», αλλά η Χ.Α., η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας παραμένει ως πρόβλεψη σε αρκετές δημοσκοπήσεις, ο κ. Θεοδωράκης δέχεται εισηγήσεις για το πώς θα πρέπει να είναι έτοιμος να διαχειριστεί και την περίπτωση να συρθεί το κόμμα του να συμπληρώσει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως μια μικρή και άνευ διαπραγματευτικής ισχύος δύναμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT