ΤτΕ: «Η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο»

ΤτΕ: «Η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα μία εβδομάδα ξεκινά με τα σενάρια περί Grexit να βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης γύρω από την Ελλάδα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) επιχείρησε χθες να βάλει τέλος στα σενάρια περί σημαντικής εκροής καταθέσεων από τις τράπεζες.

Για ακόμα μία φορά ο διεθνής τύπος ασχολήθηκε με τα σενάρια σχετικά με την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal (WSJ) τράπεζες και άλλα ιδρύματα στην Ευρώπη «τεστάρουν» τα συστήματά τους και επαναφέρουν στην επιφάνεια παλαιοτέρα σχέδια τους για το ενδεχόμενο ενός Grexit. Στις τράπεζες που προχωρούν σε αυτού του είδους τις ασκήσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Citigroup, Goldman Sachs και ICAP, σύμφωνα πάντα με την WSJ. Τα δημοσιεύματα δεν σταμάτησαν εκεί και είναι ενδεικτικά της ανησυχίας που υπάρχει στους επενδυτές, αλλά και στις χώρες της Ευρωζώνης για τις συνέπειες που θα είχε μία αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.

Ταυτόχρονα, όμως, «φούντωσαν» και σενάρια περί σημαντικής εκροής τραπεζικών καταθέσεων. Η ΤτΕ επιδίωξε να βάλει φρένο αμέσως στα σενάρια αυτά, ώστε να μην διαμορφωθούν συνθήκες μαζικών εκροών καταθέσεων τις επόμενες ημέρες. «Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο» ανακοίνωσε χθες και συμπλήρωσε ότι η ίδια σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και παρεμβαίνουν όποτε αυτό είναι αναγκαίο».

Μάλιστα, σημείωσε χθες η ΤτΕ πώς η ΕΚΤ «έχει πάγια πολιτική πιστωτικών διευκολύνσεων από το 2010 για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, η οποία δεν επηρεάζεται από πολιτικές εξελίξεις». Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβλεη, οι εκροές καταθέσεων τους τελευταίους μήνες έχουν ανέλθει στα επίπεδα των 3 δις ευρώ, όταν τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αποσυρθεί καταθέσεις ύψους 70 δις ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT