Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεστε;

Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεστε;

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο συχνά ζυγίζεστε κάθε φορά που κάνετε δίαιτα; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή ενώ κάποιοι άλλοι προειδοποιούν για το άγχος που μπορεί να προκαλέσει η ζυγαριά. Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS One έδωσε την ιδανική συχνότητα κατά την οποία πρέπει να ζυγίζονται όσοι θέλουν να χάσουν κιλά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι ζυγίζονται καθημερινά χάνουν κατά μέρος όρο τα περισσότερα κιλά ή δεν παίρνουν επιπλέον κιλά όσο ζυγίζονται.  Η επικεφαλής της έρευνας Elina Helander σημείωσε ότι δεν έχουν κάνει κάποιο συσχετισμό ανάμεσα στη ζυγαριά και την απώλεια βάρους λέγοντας ότι αυτό μπορεί να οφείλετε τόσο στο γεγονός ότι οι πιο αποφασισμένοι ζυγίζονται κάθε μέρα και παίρνουν κουράγιο από το θετικό αποτέλεσμα.

Οι επιστήμονες ανάλυσαν 2,838 μετρήσεις ζυγαριάς από τους 40 συμμετέχοντες που πήραν μέρος σε ένα πρόγραμμα διατροφής και είχαν σκοπό να χάσου κιλά αλλά και στοιχεία από άλλες έρευνες προκειμένου να διασταυρώσουν τα αποτελέσματα. Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχασαν τελικά κατά μέσο όρο 19,3 κιλά είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάρουν κιλά για τους επόμενους 18 μήνες αν ζυγίζονταν καθημερινά. Μάλιστα τόνισαν ότι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη που να υποστηρίζει ότι η ζυγαριά μπορεί να μειώσει την αυτοπεποίθηση ή να έχει αρνητική επίδραση σε όσους ακολουθούν μια δίαιτα. Βέβαια, έχοντας υπόψη τους ότι το βάρος μεταβάλλεται μέσα σε μια εβδομάδα ανάλογα με την κατανάλωση του φαγητού, οι ερευνητές τόνισαν ότι όσοι άνθρωποι παρατηρούν αλλαγές στο βάρος τους μέσα στην εβδομάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τα κιλά τους, αφού αυτές οι μεταβολές θεωρούνται φυσιολογικές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT