Χάλασε ο «αρραβώνας» Δέλτα – Μεβγάλ, στα δικαστήρια η επίλυση των διαφορών

Χάλασε ο «αρραβώνας» Δέλτα – Μεβγάλ, στα δικαστήρια η επίλυση των διαφορών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διάλυση οδηγείται για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια ο «αρραβώνας» μεταξύ Δέλτα και Μεβγάλ, καθώς η διοίκηση της τελευταίας δεν μεταβίβασε τις μετοχές της στην πρώτη μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Πλέον, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της 24ης Δεκεμβρίου 2014, οι διαφορές μεταξύ των δύο εταιρειών θα λυθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Μες στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί η σχετική προσφυγή από τη Δέλτα (θυγατρική της Vivartia) κατά της Μεβγάλ για αθέτηση των όρων της συμφωνίας που είχαν υπογράψει και προέβλεπε τη μεταβίβαση των μετοχών στη Δέλτα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έδινε το «πράσινο φως» στην εξαγορά. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία εγκρίθηκε η συγχώνευση, έστω και με αστερίσκους, ανακοινώθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2014.

Το ότι είχε «ραγίσει το γυαλί» ανάμεσα σε Vivartia και Μεβγάλ είχε διαφανεί εδώ και αρκετό καιρό, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα κυκλοφορούσαν φήμες για αναζήτηση από την πλευρά της Μεβγάλ ξένου επενδυτή. Οταν, μάλιστα, στις 22 Οκτωβρίου 2014 ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia κ. Ιωάννης Αρτινός είχε ερωτηθεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας δεν είχε κρύψει ότι το κλίμα μεταξύ των δύο εταιρειών ήταν «ψυχροπολεμικό», αποκαλύπτοντας ότι δεν υπήρχε καν επικοινωνία.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της Μεβγάλ υποστηρίζεται ότι η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το αμερικανοβρετανικό fund Bain Capital, κάτι που από την πλευρά της Δέλτα αμφισβητείται.

Μάλιστα, κύκλοι κοντά στη διοίκηση της Vivartia εκφράζουν έντονη ανησυχία και προβληματισμό για το μέλλον της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας, εκτιμώντας ότι σύντομα θα αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Το προσύμφωνο εξαγοράς είχε υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές τον περασμένο Απρίλιο και προέβλεπε την εξαγορά από τη Vivartia του 43% που κατέχουν στη Μεβγάλ οι οικογένειες Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου. Το τίμημα που είχε συμφωνηθεί ήταν 4,5 εκατομμύρια ευρώ και επρόκειτο να καταβληθεί μετά την εξόφληση υποχρεώσεως της Μεβγάλ προς τη Δέλτα ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που θα χορηγείτο από τις δανείστριες τράπεζες προς τη Μεβγάλ στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Ο «γάμος» ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε επιχειρηθεί να γίνει ξανά το 2010, αλλά ματαιώθηκε και πάλι δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2012, με την αιτία τότε να εντοπίζεται σε διαφωνίες των πιστωτριών τραπεζών της Μεβγάλ. Η συμφωνία του 2010 προέβλεπε ότι η Δέλτα θα αποκτούσε το 43% από τις οικογένειες Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου έναντι τιμήματος 57 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση μάλιστα είχε αποκτήσει το 14,8% από την οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου έναντι 19,6 εκατ. ευρώ. Μετά βεβαίως τη διάλυση του πρώτου «αρραβώνα» συμφωνήθηκε να μεταβιβάσει η Δέλτα ποσοστό 8% στις οικογένειες Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου και να διατηρήσει συμμετοχή 6,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Μεβγάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT