Νέες ημερομηνίες για το οδικό έργο Πάτρας – Πύργου

Νέες ημερομηνίες για το οδικό έργο Πάτρας – Πύργου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση δύο μηνών πήρε και ο διαγωνισμός για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου. Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών, η προθεσμία κατάθεσης προσφορών μετατίθεται για τις 31 Μαρτίου 2015. Με έτερη απόφαση, μειώνεται και σε αυτό τον διαγωνισμό το απαιτούμενο ύψος των εγγυητικών επιστολών, σε εφαρμογή νέας νομοθεσίας.

Η ολοκλήρωση των 75 χιλιομέτρων που θα ενώσουν τις πρωτεύουσες της Αχαΐας και της Ηλείας επαναδημοπρατήθηκε, αυτή τη φορά ως δημόσιο έργο, τον περασμένο Οκτώβριο με ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών την 27η Ιανουαρίου. Με δεδομένο ότι η ημερομηνία αυτή ουσιαστικά συμπίπτει με τις εκλογές, το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε τη δίμηνη παράτασή της. Πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν ότι την παράταση είχαν ζητήσει και συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.

Με άλλη απόφαση, το υπουργείο ενέκρινε ορισμένες αλλαγές στους όρους του ίδιου διαγωνισμού (κατ΄εφαρμογή των ν. 4250/14, 4278/14 και 4281/14) με κυριότερη τη μείωση του ύψους των εγγυητικών επιστολών. Η μείωση των εγγυητικών θεωρείται ότι θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό, με δεδομένη τη δυσκολία χρηματοδότησης των εργοληπτικών εταιρειών από τις τράπεζες.

Πάντως η εξέλιξη και αυτού του έργου φαίνεται ότι θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ναι μεν οι τοπικοί πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν την επαναδημοπράτηση του έργου, ωστόσο το υπουργείο Υποδομών έχει δεχθεί κριτική για το ύψος του προϋπολογισμού του έργου, που ορίστηκε στα 443 εκατ. ευρώ, 103 εκατ. ευρώ περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. Επιπλέον, θα διατεθούν 32 εκατ. ευρώ πλέον των 443 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές εργασίες. Με δεδομένο ότι στον άξονα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εργασίες ύψους 100 εκατ. ευρώ, συνεπάγεται ότι κάθε χιλιόμετρο δρόμου θα κοστίσει 7,2 εκατ. ευρώ (χωρίς να συνυπολογιστούν οι απαλλοτριώσεις) και μάλιστα σε ένα δρόμο που το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται σε πεδινή περιοχή (το μεγαλύτερο τεχνικό έργο είναι η γέφυρα του Πηνειού, που έχει ολοκληρωθεί). Το οδικό τμήμα ήταν κομμάτι της Ολυμπίας Οδού και «αποσπάστηκε» με τον 4219/13 με τον οποίο επανεκκινήθηκαν τα «παγωμένα» έργα σε τέσσερις αυτοκινητόδρομους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή