Νέες αυξήσεις κεφαλαίου ζητεί η ΕΚΤ

Νέες αυξήσεις κεφαλαίου ζητεί η ΕΚΤ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες πιέσεις δέχονται οι τράπεζες της Ευρωζώνης για να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, καθώς καλούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αντεπεξέλθουν σε νέα, «ατομικά» κριτήρια για την κεφαλαιακή τους επάρκεια ή να προβάλουν τις ενστάσεις τους μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Οικονομικοί παρατηρητές υποψιάζονται πως οι στόχοι κεφαλαιακής επάρκειας από την ΕΚΤ συνδέονται με νέους κινδύνους όπως είναι τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η γεωπολιτική αστάθεια στη Ρωσία και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Αναλυτές της Berenberg Bank εκτιμούν ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα των τραπεζών της Ευρωζώνης ανέρχεται σε 230 δισ. ευρώ, όταν η ΕΚΤ το είχε προσδιορίσει στα 24,6 δισ. ευρώ, βάσει των τελευταίων τεστ κοπώσεως που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο.

Μέσα στον τελευταίο μήνα, η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να αναβαθμίσουν τους δείκτες κεφαλαίων τους, με την ισπανική Santander να προχωρά στην άντληση 7,5 δισ. ευρώ με μια αιφνίδια τοποθέτηση που συνέβη το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης. Τα κριτήρια για την κεφαλαιακή επάρκεια κάθε τράπεζας στην Ευρωζώνη, κατά περίπτωση, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά δημιουργούνται ερωτήματα για το πόσο θα μπορούσε να στηριχθεί κανείς στα τελευταία τεστ κοπώσεως. Οι συνθήκες στην Ευρωζώνη μεταβάλλονται συνεχώς, θέτοντας νέες προκλήσεις και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης. Ενδεικτικό είναι ότι το 60% των νέων μετοχών της Santander αγοράστηκαν από κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), με τη διαπραγμάτευση της μετοχής να αναστέλλεται στη συνεδρίαση της ίδιας ημέρας.

Πάντως, η Monte dei Paschi di Siena, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και πρώτη που απέτυχε στα τεστ κοπώσεως της ευρωτράπεζας, ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα πως της ζητήθηκε να αυξήσει τον δείκτη βασικών κεφαλαίων στο 14,3%, δηλαδή αρκετά υψηλότερα από το 11% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Αλλες τράπεζες που, ενδεχομένως, να χρειαστούν νέα κεφάλαια είναι oι BNP Paribas,  SocGen, Credit Suisse Commerzbank και Credit Agricole, σύμφωνα με την Berenberg Bank.

Μικρές αποδόσεις, χαμηλά μπόνους

Συρρικνώνονται τα μπόνους των στελεχών και των χρηματιστών της Wall Street και του Σίτι στο Λονδίνο λόγω των υψηλών διακυμάνσεων στις αγορές το τέταρτο τρίμηνο, αλλά και συγκεκριμένων παραμέτρων σε κάθε χώρα. Στη Βρετανία, χρηματιστές και στελέχη φαίνεται να συμβιβάζονται με χαμηλότερα μπόνους, όχι μόνο λόγω των νέων κανόνων που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε, αλλά επειδή αποτελούν ένα πολιτικά «ευαίσθητο» ζήτημα ενόψει των εθνικών εκλογών τον Μάιο του 2015.

Επίσης, τα υπέρογκα πρόστιμα που πλήρωσαν οι τράπεζες είτε για τις πρακτικές εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09, είτε για την παραβίαση κυρώσεων μεταξύ κρατών, είτε για τη χειραγώγηση των αγορών νομισμάτων και διατραπεζικών επιτοκίων, έχουν περιορίσει τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων για την καταβολή μπόνους.

Σημείο αναφοράς είναι, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η Goldman Sachs που πρόκειται να καταβάλει μπόνους και μισθούς αντίστοιχα στο 38% των εσόδων της τράπεζας, προσεγγίζοντας το χαμηλό 15ετίας αντί άνω του 40% που ίσχυε προ χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή