Σύντομα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φιλόδοξοι στόχοι του νέου ιαπωνικού προϋπολογισμού

Tο προσχέδιο του προϋπολογισμού της ιαπωνικής κυβέρνησης για το νέο δημοσιονομικό έτος προβλέπει αυξημένες δαπάνες σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Το Τόκιο προσδοκά σε σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων, η οποία περιορίζει τις ανάγκες του για δανεισμό. Ο δανεισμός της χώρας αναμένεται να μειωθεί για τρίτο διαδοχικό έτος, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Το σχέδιο προϋπολογισμού του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε για το έτος που αρχίζει τον Απρίλιο ανέρχεται στα 96,3 τρισ. γιεν (686,5 δισ. ευρώ), αυξημένο από τα 95,9 τρισ. γιεν του φετινού προϋπολογισμού.

Σταθεροποίηση ανάπτυξης προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Επιβράδυνση στην Ευρώπη και ανάκαμψη σε Ιαπωνία και Ινδία προβλέπει ο ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, αναμένεται επιβράδυνση στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τη Βρετανία, εντός των επομένων έξι μηνών. Πάντως, για το σύνολο της Ευρωζώνης προβλέπεται σταθεροποίηση των ρυθμών ανάπτυξης. Επίσης, από τους δείκτες που παρακολουθεί ο ΟΟΣΑ διαφαίνεται πως η ανάπτυξη στις περισσότερες από τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα – για παράδειγμα στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Ο σύνθετος πρόδρομος δείκτης του ΟΟΣΑ, που καλύπτει τα 34 μέλη του οργανισμού, ανήλθε στις 100,5 μονάδες από 100,4 ένα μήνα πριν. Κάθε μέγεθος άνω του 100 υποδεικνύει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει στη μέση τάση, δηλαδή τον μέσο όρο των πρόσφατων δεκαετιών.

Κατά 9,9% αυξήθηκαν στην Κίνα οι πωλήσεις επιβατικών οχημάτων τύπου SUV και μίνιβαν των δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 19,7 εκατομμύρια οχήματα το 2014. Η αύξηση των πωλήσεων του περασμένου έτους ήταν αισθητά μικρότερη σε σύγκριση με το 16% του 2013, όταν ο αριθμός των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στην Κίνα ήταν 10πλάσιος από της Ινδίας. Συνολικά οι πωλήσεις οχημάτων, περιλαμβανομένων λεωφορείων και φορτηγών, αυξήθηκαν 6,9%, στα 23,5 εκατομμύρια οχήματα.

Η Allied Irish Banks επιστρέφει

H Ιρλανδία ανέθεσε στην Goldman Sachs την προετοιμασία για την επιστροφή της Allied Irish Banks στο χρηματιστήριο. Η AIB ήταν μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιρλανδίας και διέθετε εκτεταμένες και επιτυχείς επιχειρήσεις στην Πολωνία. Οταν όμως ξέσπασε η διεθνής κρίση και έσκασε η «φούσκα» των ακινήτων στην Ιρλανδία, η τράπεζα κατέρρευσε και εντέλει οι φορολογούμενοι διοχέτευσαν 21 δισ. ευρώ για τη διάσωσή της. Σήμερα το ιρλανδικό κράτος κατέχει πάνω από το 99% των μετοχών της τράπεζας.

Στάσιμη η γαλλική οικονομία το δ΄ τρίμηνο του 2014

Οριακή ανάπτυξη κατέγραψε η γαλλική οικονομία στο τέλος του 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας. Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο. Από τη μηνιαία έρευνα της γαλλικής κεντρικής τράπεζας προκύπτει επίσης ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, με τον σχετικό δείκτη στη μεταποίηση να υποχωρεί περαιτέρω, κάτω από τον μεσοπρόθεσμο μέσο των 100 μονάδων, στις 96 μονάδες από 97 μονάδες τον Νοέμβριο. Ο δείκτης στις υπηρεσίες μειώθηκε στις 91 από τις 93 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT