Αγωγές MIG κατά Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

Αγωγές MIG κατά Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι κ. Ανδρέας Βγενόπουλος (φωτ.) και Ευθύμιος Μπουλούτας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα της Marfin Investment Group (MIG). Οπως έγινε γνωστό, οι κ. Βγενόπουλος και Μπουλούτας κατέθεσαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας 6 συνολικά ιδιωτικές ποινικές αγωγές εναντίον της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου κ. Δήμ. Καλογήρου και, κατά περίπτωση, των λοιπών μελών του Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Τα κατηγορητήρια αφορούν τη διάπραξη διαφόρων ποινικών αδικημάτων όπως παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος, παράβαση των υποχρεώσεων εχεμύθειας και τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου. Τα κατηγορητήρια παρουσιάστηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Λευκωσίας την περασμένη Παρασκευή και εγκρίθηκαν από το δικαστήριο, το οποίο όρισε την πρώτη ακρόαση για τη μεθεπόμενη Πέμπτη 22/01.

Προσεγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ ο συνολικός καθαρός δανεισμός (σύνολο υποχρεώσεων-ταμειακά διαθέσιμα) των 29 εισηγμένων (ποσοστό 12,93% επί του συνόλου των εισηγμένων) που δεν διαπραγματεύονται σήμερα στο χρηματιστήριο. Το ανησυχητικό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εισηγμένων δείχνει προφανή αδυναμία ακόμη και να επαναλειτουργήσει. Να σημειώσουμε ότι πολλές εκ των 29 εταιρειών συμπληρώνουν φέτος 5 ακόμη και 6 χρόνια εκτός διαπραγμάτευσης. Για ορισμένες, μάλιστα, επιχειρήσεις έχουν υπάρξει πτωχευτικές αποφάσεις δικαστηρίων έπειτα από προσφυγή εργαζομένων ή πιστωτών για να διασφαλίσουν παλαιές οφειλές.

Αισιόδοξες προβλέψεις

Την εκτίμηση ότι για το 2015 ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών θα ξεπεράσει το περυσινό ρεκόρ των 24 εκατ. έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης. Οπως ανέφερε, η χαλάρωση των προκρατήσεων προς τα τέλη Δεκεμβρίου, η οποία προήλθε από τους φόβους που καλλιεργήθηκαν περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη -ως αποτέλεσμα της πολιτικής αβεβαιότητας-, αντισταθμίστηκε από τα θετικά νέα περί αυξημένης χωρητικότητας πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες για την Ελλάδα φέτος σε σχέση με το 2014. Θετικά σημείωσε ότι λειτουργούν, επίσης, οι ανταγωνιστικές τιμές, η πρόσφατη υποτίμηση του ευρώ και η πτώση της τιμής του πετρελαίου.

«Ενήμεροι» πωλητές με εντολή… Γιακουμάτου

Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να ανανεώσουν τις άδειες πωλητή υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου θεωρείται ότι έχουν όσοι έχουν υπαχθεί στην πρόσφατη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το παραπάνω προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Ανάπτυξης, που εκδόθηκε με… εντολή Γεράσιμου Γιακουμάτου, όπως μας πληροφορεί σχετικό δελτίο Τύπου του υφυπουργού Ανάπτυξης. Οι πωλητές, ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, θα αποδεικνύουν την ασφάλισή τους στον εν λόγω οργανισμό μόνο με την επίδειξη του βιβλιαρίου ασφάλισής τους.

Μεγάλη ζήτηση, αβέβαια κονδύλια

Τη μεγάλη ανταπόκριση των καταναλωτών στο πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου από συστήματα φυσικού αερίου μνημόνευσε για ακόμα μια φορά χθες το υπουργείο ΠΕΚΑ δίνοντας στη δημοσιότητα σχετικά στοιχεία. Αυτό που δεν είπε όμως είναι πότε θα εκταμιευθεί το ποσό των 15 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει ότι έχουν δεσμευτεί για την επιδότηση του προγράμματος. Το θέμα απασχολεί και την ΕΠΑ Αττικής, η οποία δημοσιοποιώντας χθες τα στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα επισημαίνει ότι ως φορέας διαχείρισης του προγράμματος «βρίσκεται σε αναμονή της διαδικασίας εκταμίευσης των σχετικών κονδυλίων και προσδοκά στην επανάληψη του προγράμματος εντός του 2015. Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε πάντως χθες το ΥΠΕΚΑ προκύπτει ότι μέχρι στιγμής συνολικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία έχουν υποβληθεί περί τις 7.000 αιτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή