Διμέτωπη κριτική Ευ. Βενιζέλου για τα έντοκα

Διμέτωπη κριτική Ευ. Βενιζέλου για τα έντοκα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστάσεις από τη σύγκρουση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για τη χρήση των εντόκων γραμματίων, ενόψει της λήξης τους τον ερχόμενο Μάρτιο, λαμβάνει ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σε άρθρο στην προσωπική ιστοσελίδα του τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τάσσεται ούτε με τον «άγαρμπο εκφοβισμό» ούτε με τον «κουτοπόνηρο εφησυχασμό». Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τους αρχηγούς των κομμάτων να επισκεφθούν τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προκειμένου να ενημερωθούν για τους «πολλούς λεπτούς χειρισμούς» που απαιτούνται ώστε «να μπορείς να καλύψεις προσωρινά το κενό στην καταβολή των δόσεων και στην κάλυψη των ταμειακών αναγκών του Δημοσίου».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι, σε περίπτωση που δεν λυθούν οι εκκρεμότητες με την τρόικα, «δεν θα έρθουν και τα 10,7 δισ. ευρώ των καθυστερημένων δόσεων του 2014, ούτε αυτά που προβλέπονται το 2015». Και χαρακτήρισε το σκεπτικό ότι αυτό το κενό θα καλυφθεί με έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου «σκέψη ερασιτεχνική και ανακριβή». Και εξήγησε ότι τον Μάρτιο θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν περίπου τέσσερα δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων. Σε περίπτωση που χρειαστούν ακόμη τέσσερα για τις πρόσθετες υποχρεώσεις του Δημοσίου (καταβολή τόκων και χρεολυσίων), το ύψος των εντόκων θα ανεβεί στα οκτώ δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το πλαφόν για έντοκα γραμμάτια αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ, η προσθήκη ακόμη τεσσάρων θα ανεβάσει τον συνολικό λογαριασμό στα 19 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι τα έντοκα χρηματοδοτούνται –κατά κύριο λόγο– από τις εγχώριες τράπεζες, η αύξηση αυτή, όπως επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος, θα πλήξει ευθέως τη ρευστότητα στην αγορά, όχι μόνο για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και «για την απλή αναχρηματοδότηση δανείων που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις για τα κεφάλαια κίνησής τους, για τη χρηματοδότηση των εξαγωγών τους».

Στο εκτενές άρθρο του ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται με λεπτομέρεια στο σύνολο των υποχρεώσεων και των χρονοδιαγραμμάτων που έχει η χώρα στο επόμενο δίμηνο. Ο κ. Βενιζέλος άφησε, επίσης, χθες αιχμές εναντίον του κ. Αλ. Τσίπρα για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας, τονίζοντας ότι τα ζητήματα αυτά «δεν απαντώνται, ούτε λύνονται με μονομερείς δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης».

Στη συζήτηση που αναπτύσσεται και αφορά τις ευρύτερες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, παρενέβη χθες η κ. Φώφη Γεννηματά η οποία χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να δημιουργήσει νέο κόμμα. Η κ. Γεννηματά τάχθηκε (Real) υπέρ της μετεκλογικής προσπάθειας για ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ενώ επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί χρήσιμη ψήφο. Ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος εκτίμησε χθες στον ΣΚΑΪ ότι αυτή τη στιγμή, με βάση τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υφίσταται περιθώριο συνεργασίας. Ωστόσο επισήμανε ότι τα πάντα θα κριθούν «υπό το βάρος της διαχείρισης των πραγμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT