Οι θεωρίες συνωμοσίας ως ειδήσεις

Οι θεωρίες συνωμοσίας ως ειδήσεις

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ισραηλινή Μοσάντ, η γαλλική Ακροδεξιά ή οι Αμερικανοί; Σύμφωνα με τις θεωρίες συνωμοσίας που ακολούθησαν τις επιθέσεις στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο, ένας από τους προαναφερθέντες «συνήθεις υπόπτους» κρύβεται πίσω από την αιματοχυσία στο Παρίσι. Η ρωσική «Κομσομολσκάγια Πράβντα» αναρωτήθηκε σε πρωτοσέλιδό της τίτλο «Οι Αμερικανοί σχεδίασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι;» και το σχετικό ρεπορτάζ βασίστηκε σε συνέντευξη του πολιτικού επιστήμονα Αλεξάντερ Ζιλίν, ο οποίος αποδίδει τις δολοφονίες στις διαφωνίες μεταξύ δυτικών κυβερνήσεων στο ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Κατά τη γνώμη του, αφορμή αποτέλεσε η δήλωση του Φρανσουά Ολάντ, στις 5 Ιανουαρίου, πως θα πρέπει να επανεξεταστούν οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι αμφιλεγόμενες απόψεις του Ζιλίν δεν αντικρούονται από τον δημοσιογράφο που του παίρνει τη συνέντευξη, αλλά θεωρούνται θεμιτές αναλύσεις, που σιωπηρά υιοθετούνται από την εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, αντισημίτες υποστηρικτές διαφόρων διαδεδομένων μύθων, όπως ο Μαρκ Γκλένι, μπλόγκερ του The ugly truth, δείχνουν τους Εβραίους ως υπεύθυνους για την τραγωδία. «Η σφαγή στο Παρίσι έχει στόχο να αναζωπυρώσει τον διακηρυγμένο πόλεμο της Ιουδαίας εναντίον του Ισλάμ». Σε ένα άλλο αμερικανικό σάιτ, στο οποίο οι αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας προβάλλονται ως κανονικές ειδήσεις, το Veterans today, ο γεννημένος στο Ισραήλ Γκίλαντ Ατζμον ισχυρίζεται πως η Γαλλία άξιζε τις επιθέσεις εξαιτίας των ενεργειών της, που υπαγορεύτηκαν από το εβραϊκό λόμπι. Παράλληλα, καταγγέλλει το Παρίσι επειδή «δρα με βάση τις οδηγίες του λόμπι». Κατά τη γνώμη του Ατζμον, θα μπορούσε να είναι μία ακόμη επιχείρηση αποπροσανατολισμού. «Ποιος θα μπορούσε να είναι πίσω από αυτήν; Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας», δίνει μόνος του την απάντηση.

Ξένα ΜΜΕ στη Μέση Ανατολή, στον Λίβανο, στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στην Αίγυπτο, στην Τυνησία κ.λπ. μετέδωσαν εξίσου συνωμοσιολογικές εικασίες, που εμφάνιζαν τους Εβραίους να σχετίζονται με τις επιθέσεις.

«Αν και δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί η εμπλοκή της Μοσάντ, ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται η ανάμειξή της», ήταν το επαναλαμβανόμενο συμπέρασμα. Στην Ινδία, στην ιστοσελίδα International Business Times, αναφέρεται ότι «η Μοσάντ είναι υπεύθυνη για τη συγκέντρωση πληροφοριών και για πολλές μυστικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην Ευρώπη, που έχουν στόχο την προώθηση των εβραϊκών φιλοδοξιών». Στη συνέχεια, όμως, το επίμαχο άρθρο «κατέβηκε» από το σάιτ με την υποσημείωση ότι «δεν έπρεπε να έχει δημοσιευθεί». Στην Ιορδανία, η ιστοσελίδα Rawafed News δημοσίευσε άρθρο, στο οποίο επισημαίνεται ότι «μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως οι Εβραίοι και η γαλλική Ακροδεξιά πραγματοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση».

«Είναι παράλογο, αλλά προβλέψιμο»

H εβραϊκή Anti-Defamation League (ADL) εξέφρασε διά του γενικού διευθυντή της, Εϊμπραχαμ Φόξμαν, την οργή της: «Είναι παράλογο αλλά δυστυχώς προβλέψιμο, ότι τέτοιου είδους θεωρίες συνωμοσίας που συνδέουν τα γεγονότα στο Παρίσι με τους Εβραίους και το Ισραήλ εξακολουθούν να διαχέονται ύστερα από μία τέτοιου μεγέθους τραγωδία». Πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι το 74% των πολιτών στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική έχουν αντισημιτικές απόψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT