Ισλαμιστές έχουν πλήξει περισσότερους από 1.000 γαλλικούς ιστότοπους

Ισλαμιστές έχουν πλήξει περισσότερους από 1.000 γαλλικούς ιστότοπους

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από χίλιοι γαλλικοί ιστότοποι έχουν υποστεί κυβερνοπειρατεία μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό, από χάκερ που αυτοπροσδιορίζονται ως ισλαμιστές και το πρόβλημα αυτό ενδέχεται να κορυφωθεί αύριο Πέμπτη, όπως ανέφεραν ειδικοί στον τομέα αυτό. "Τουλάχιστον 1.000 ιστότοποι έχουν δεχτεί επίθεση", αποκάλυψε ο Φρανσουά Παζέ, ένας ειδικός στην εταιρεία McAfee, που ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών και δικτύων.

 Στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για "μικρούς" ιστοτόπους κοινοτήτων, πανεπιστημίων, εκκλησιών ή εταιρειών. Οι δράστες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις σελίδες υποδοχής και ανάρτησαν διάφορα μηνύματα. "Δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μόνον ο Αλλάχ", "Θάνατος στη Γαλλία" ή ακόμη και "Θάνατος στο Σαρλί" έγραψαν οι κυβερνοπειρατές που προέρχονταν από το Μαγκρέμπ ή τη Μαυριτανία. "Οι αρχικές αναλήψεις ευθύνης έκαναν λόγο για αποκορύφωμα (της πειρατείας) στις 15 Ιανουαρίου", εξήγησε ο Ζερόμ Μπιλουά, ειδικός του Ευρωπαϊκού Κύκλου Ψηφιακής Ασφάλειας και σύμβουλος της εταιρείας Solucom.

 Οι ειδικοί πάντως δεν μπορούν να πουν μετά βεβαιότητας ότι οι "απειλές" που ανήρτησαν οι χάκερς είναι αξιόπιστες. "Φυσικά, πρόκειται μόνο για εικασίες όμως ενδέχεται για παράδειγμα να δούμε αύριο μια επίθεση εναντίον μεγαλύτερων ιστοτόπων ή μια αλλαγή στην τεχνική που χρησιμοποιούν", εκτίμησε ο Μπιλουά. "Προς το παρόν, μιλάμε για κυβερνοβανδαλισμό παρά για επιθέσεις υψηλού τεχνικού επιπέδου", συμπλήρωσε ο Παζέ.

Τουρκικό «όχι» στα σκίτσα της Charlie Hebdo 

Τουρκικό δικαστήριο ζήτησε σήμερα να εμποδίζεται η πρόσβαση στις σελίδες των ιστότοπων που δημοσιεύουν το σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ στην πρώτη σελίδα της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο πρώτο της φύλλο μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το σκίτσο αυτό, που παρουσιάζει τον προφήτη Μωάμεθ να δακρύζει και να κρατά ένα πανό που γράφει «Είμαι Charlie», το σύνθημα των εκατομμυρίων διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους στη Γαλλία και το εξωτερικό για να καταδικάσουν τις επιθέσεις των τζιχαντιστών, έχει προκαλέσει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου.

Η απόφαση ελήφθη από το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ και αφορά «την πρόσβαση στις σελίδες των ιστότοπων που δημοσιεύουν σήμερα το πρωτοσέλιδο της Σαρλί Εμπντό», διευκρίνισε το Ανατολή.

«Όσοι περιφρονούν τις ιερές αξίες των μουσουλμάνων δημοσιεύοντας τα σκίτσα που λένε ότι παρουσιάζουν τον προφήτη μας είναι προφανώς ένοχοι για πρόκληση», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Γιαλτσίν Ακντογάν, ένας από τους αντιπροέδρους της τουρκικής κυβέρνησης. Σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες, μόνο η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ δημοσίευσε στην έντυπη έκδοσή της τα σκίτσα της Σαρλί Εμπντό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή