Στα άκρα η αντιπαράθεση Τουρκίας – Ισραήλ

Στα άκρα η αντιπαράθεση Τουρκίας – Ισραήλ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Με τους ισλαμιστές, δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι, συνέκρινε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λέγοντας ότι και οι δύο έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ το περασμένο καλοκαίρι και η εισπήδηση ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά το 2010, στην οποία δέκα Τούρκοι υπήκοοι βρήκαν τον θάνατο, ήταν ανάλογα με τις επιθέσεις των αδελφών Κουατσί και του Αμεντί Κουλουμπαλί στο Παρίσι.

Τα σχόλια του Τούρκου πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πυροδότησαν φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των πρώην συμμάχων. Ο ακροδεξιός υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο «αντισημίτη τραμπούκο» την Τετάρτη, για τα σχόλια του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παρουσία Νετανιάχου στην πορεία για τη δημοκρατία, την Κυριακή στο Παρίσι.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν εξέδωσε χθες ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο κ. Νετανιάχου είχε περιπέσει στο ατόπημα της ισλαμοφοβίας, συνδέοντας τις επιθέσεις στο Παρίσι με το Ισλάμ.

Η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε τις επιθέσεις της 7ης Ιανουαρίου στο Παρίσι, προειδοποιώντας παράλληλα ότι το κύμα ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη απειλεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις και ταραχές από μουσουλμάνους.

«Οπως η σφαγή στο Παρίσι, που διέπραξαν τρομοκράτες, αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, έτσι και ο Νετανιάχου, ως επικεφαλής κυβέρνησης, η οποία σκοτώνει παιδιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους στην παραλία στη Γάζα, καταστρέφει χιλιάδες σπίτια και σφάζει τους πολίτες μας σε πλοίο φορτωμένο ανθρωπιστική βοήθεια σε διεθνή ύδατα, έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αν το Ισραήλ αναζητά τραμπούκους, να κοιτάξει στον καθρέφτη», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μόσε Γιαλόν, είχε χαρακτηρίσει την Τουρκία «προκεχωρημένη βάση της Χαμάς», κατηγορώντας την

Αγκυρα ως υποστηρικτή της τρομοκρατίας και υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι ασυμβίβαστο με τον ρόλο της ως μέλους του ΝΑΤΟ.

Στις χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Νταβούτογλου επέκρινε την «κεμαλική» εφημερίδα Cumhuriyet για τη δημοσίευση αποσπασμάτων από το τελευταίο τεύχος του Charlie Hebdo. «Η ελευθεροτυπία δεν περιλαμβάνει την προσβολή του Προφήτη. Η Τουρκία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοιες προσβολές και η δημοσίευση των σκίτσων οξύνει επικίνδυνα τα πνεύματα», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή