Jacqueline Kennedy Onassis: Η γυναίκα που έπρεπε να είναι πάντα άψογη

Jacqueline Kennedy Onassis: Η γυναίκα που έπρεπε να είναι πάντα άψογη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 30 προσωπικές επιστολές της Jacqueline Kennedy Onassis σε διάσημους σχεδιαστές βγήκαν πριν λίγες μέρες σε δημοπρασία στη Φλόριντα. Οι χειρόγραφες επιστολές που χρονολογούνται από το 1980 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’90 αποκαλύπτουν την επικοινωνία που είχε η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ με διακοσμητές και σχεδιαστές όπως ο Richard Keith Langham και Bill Hamilton που τότε ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής (design director) του οίκου Carolina Herrera και δείχνουν την μεγάλη σημασία που έδινε η Jackie στα ρούχα και στα έπιπλα που αγόραζε. Άλλωστε, ήξερε πως έπρεπε να είναι άψογη σε κάθε της εμφάνιση.

Εκτός από τις ευχαριστήριες επιστολές σε φίλους της σχεδιαστές, η Ωνάση ήθελε να έχει ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία σχεδιασμού των αξεσουάρ, των κοστουμιών και των παντελονιών που φορούσε για τις φωτογραφήσεις και τις δημόσιες εμφανίσεις της. Σύμφωνα με τον Rico Baca, υπεύθυνο της δημοπρασίας στο Palm Beach Modern Auctions, η αλληλογραφία αποκαλύπτει την προσωπική πλευρά της χήρας Kennedy και την άποψή της για τη μόδα. Άλλωστε η Ωνάση, παρά το γεγονός ότι τα all-black σύνολα τότε θεωρούταν το απόλυτο κομψό στιλ, είχε εκμυστηρευτεί στον Bill Hamilton ότι είχε κουραστεί με αυτή την τάση της μόδας. «Μου αρέσει αυτό το σύνολο και θα το φορούσα οπουδήποτε, αφού έχω κουραστεί με τα μαύρα που φορούν όλοι διαρκώς. Μου θυμίζει τα χωριά της Μεσογείου όπου όλοι θρηνούν επί 20 χρόνια», έγραψε η Jackie στην επιστολή που συνόδεψε με ένα δικό της σχέδιο για ένα σακάκι με μονή σειρά κουμπιών.

Γραμμένες στο χαρακτηριστικό προσωπικό της μπλε χαρτί αλληλογραφίας, οι επιστολές «δίνουν μια αίσθηση του πως κάποιος διάσημος μπορεί να κάνει τον μέσο άνθρωπο να νιώσει άνετα», είπε ο Baca τονίζοντας ότι η Ωνάση «έκανε τα πάντα για να δείξει στους ανθρώπους την εκτίμησή της». Η Jacqueline, βέβαια, δεν φοβόταν να εκφράσει την άποψή της για τη μόδα δίνοντας με ευγενικό τρόπο οδηγίες για τον σχεδιασμό των σακακιών, το σχήμα των παντελονιών,  τα αξεσουάρ, μέχρι και το βάρος των καρεκλών που ήθελε να παραγγείλει.  Μάλιστα, όπως θυμάται ο Hamilton, η Ωνάση συνήθως έφερνε μαζί της στις πρόβες ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, έτοιμη να δουλέψει όλη την ημέρα μέχρι να διευθετήσει κάθε λεπτομέρεια.

«Προκειμένου να γίνει κατανοητή, έφτιαχνε σχέδια με τις ιδέες της, είτε για υφασμάτινα καλύμματα κρεβατιών είτε για ένα σακάκι» εξηγεί ο Hamilton και συμπληρώνει ότι «περνούσαμε πολλές ώρες διαλέγοντας υφάσματα. Ήξερε ότι κάθε φορά που έβγαινε έξω έπρεπε να είναι άψογη».  Η Jackie δεν παρέλειπε ποτέ να στείλει ευχαριστήριες κάρτες στους συνεργάτες της, όπως αυτή στον Langham όπου έγραφε «εύχομαι η ζωή να σου δώσει όλα τα όμορφα πράγματα που έδωσες στους άλλους ανθρώπους» ενώ του έγραψε ότι «θα ήταν πολύ διασκεδαστικό να δουλεύαμε μαζί τότε» αναφερόμενη στην ανακαίνιση του Λευκού Οίκου όταν ήταν πρώτη κυρία των ΗΠΑ. Εκτός από τις επιστολές, στην δημοπρασία εκτέθηκαν και φωτογραφίες που επιδεικνύουν το κλασικό στιλ της Jacqueline Onassis με τα μεγάλα γυαλιά ηλίου, τα κομψά φορέματα και τα παντελόνια που επέλεγε και αποτύπωσε ο προσωπικός φωτογράφος της οικογένειας Kennedy, Bob Davidoff.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή