Ολυμπιονίκες με το Shine Space

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι της Ρωσίας στα τέλη της χρονιάς που μας πέρασε, το θέμα ήταν το Διάστημα. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 390 ομάδες από 47 χώρες και ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός. Παρουσιάστηκαν τεχνολογικά επιτεύγματα που ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας. Και σε αυτή την αναμέτρηση είχαμε μια σπουδαία ελληνική επιτυχία. Οι Minders, επινοώντας ένα ρομπότ ικανό να εξερευνήσει το Διάστημα, κατέκτησαν την 7η θέση!

 

Νικητές και πάλι!

Η ομάδα Minders, η ιστορία της οποίας κρατάει 4 χρόνια, είναι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου Στέλιος Αγορόπουλος, Αλέξανδρος Λέσσης και Δημήτρης Ελευθεριάδης, ο φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ορφέας-Ιωάννης Ζαφείρης και ο φοιτητής του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Ιάσονας Ταούκης. Πρόκειται για μαθητές και αποφοίτους της «Εκπαιδευτικής Αναγέννησης», με υπεύθυνο προετοιμασίας τον καθηγητή Πληροφορικής Δημήτριο Μωραΐτη. Και έχοντας κατακτήσει για 2η συνεχή χρονιά την 1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, εκπροσώπησαν τη χώρα μας σε αυτή την Ολυμπιάδα. Συμμετείχαν στην κατηγορία Open, όπου οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές, καθώς σε αυτήν λαμβάνουν μέρος και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπως φοιτητές πανεπιστημίων, ακόμη και επαγγελματίες. Και δουλεύοντας με όρεξη, γνώση του αντικειμένου και οργάνωση, και όντας βέβαια μυαλά-ξυράφια, κατάφεραν τη μεγάλη διάκριση. Δημιούργημά τους είναι το ρομποτικό σύστημα Shine Space, ένα εργαλείο για τη συλλογή και αξιοποίηση των σπάνιων μετάλλων και του πάγου που βρίσκονται στους αστεροειδείς. Ένα εντυπωσιακό τεχνολογικό επίτευγμα που προτίθεται να αγοράσει η NASA!

Τι λένε οι Ολυμπιονίκες;

Τι είναι το Shine Space; 

Στέλιος Αγορόπουλος: Είναι ένα αυτόνομο ρομποτικό σύστημα που προσεγγίζει κομήτες και αστεροειδείς, προσεδαφίζεται σε αυτούς και ξεκινάει μια διαδικασία για την περισυλλογή πολύτιμων μετάλλων και σπάνιων πετρωμάτων. Η διαδικασία ξεκινάει μόλις το Shine Space προσεδαφιστεί: αμέσως κάνει αναγνώριση εδάφους και στη συνέχεια αρχίζει η εξόρυξη και η περισυλλογή των μετάλλων, τα οποία αποθηκεύονται σε ειδικούς χώρους. Στόχος του ρομπότ είναι να συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας. Μιλώντας για βιομη-χανία, εννοούμε τον μελλοντικό αποικισμό κ.τ.λ. Με το Shine, λοιπόν, αποσκοπούμε στην προ-σφορά πρώτης ύλης για τρισδιάστατες εκτυπώσεις στο ∆ιάστημα που θα αναπτύξουν τα παραπάνω.

Πώς δημιουργήθηκε; 

Σ. Α.: ∆ουλέψαμε σε τομείς. Όλα ξεκίνησαν από την ομαδική σκέψη και τις συλλογικές αποφάσεις και ύστερα κάθε μέλος ανέλαβε δουλειά, σύμφωνα με τον τομέα του. Οι τομείς ήταν οι εξής: ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και το marketing. Προσπαθήσαμε όλοι αυτοί οι τομείς -και ειδικά οι δύο πρώτοι- να συμβαδίζουν, με σκοπό να γίνονται οι απαραίτητες βελτιώσεις ή αλλαγές για να φτάσουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν είχαμε μια αλλαγή στο σχέδιο, έπρεπε να αλλάξει το πρόγραμμα και αντίστοιχα να διαφοροποιηθεί το κόστος. Η ομαδική δουλειά και η άριστη συνεργασία μεταξύ των μελών συνέβαλαν δραστικά στην επιτυχία μας. Ο σχεδιασμός έγινε με ένα CAD πρόγραμμα, το Solidworks. Ο σχεδιαστής εφάρμοσε τα κομμάτια και τα μοτέρ των lego σε δικά μας κομμάτια, ώστε να «ελαφρύνει» η κατασκευή και να γίνει πιο λειτουργική. Ακόμα, δουλέψαμε με «versioning» (αν θα μπορούσαμε να το θέσουμε έτσι), δηλαδή κάναμε συνέχεια νέα σχέδια μέχρι να καταλήξουμε στο επιθυμητό.

Τι παίρνεις μαζί σου από την Ολυμπιάδα; 

Αλέξανδρος Λέσσης: Μέσα από τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό αποκομίσαμε σημαντικές εμπειρίες για την ομαδοσυνεργατικότητα και το συναγωνισμό. Επίσης, γνωρίσαμε και γίναμε φίλοι με παιδιά από χώρες όλου του κόσμου.

Τι έχει για τη συνέχεια; 

∆ημήτρης Ελευθεριάδης: Όσον αφορά το μέλλον, αφού πρώτα πετύχω την εισαγωγή μου στη σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της προτίμησής μου, θα ήθελα να βοηθήσω την επόμενη γενιά των Minders ώστε να φτάσει στην Ολυμπιάδα του Κατάρ και εκεί να έχει μια επιτυχημένη εμφάνιση.

 

Στο Διαδίκτυο

Δείτε όλα τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Ολυμπιάδας Ρομποτικής: wro2014.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή