Η ελληνική οικονομία μετά τις εκλογές (video)

Η ελληνική οικονομία μετά τις εκλογές (video)

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα ενδεχόμενο κούρεμα χρέους αλλά και η ένταση και η κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη είναι τα κύρια θέματα που θέτουν τρεις διάσημοι οικονομολόγοι που μιλούν στην «Κ» για την ελληνική οικονομία την επόμενη ημέρα των εκλογών. 

«Η Ευρώπη έχει πια θωρακιστεί από την Ελλάδα», λέει ο διευθυντής του ινστιτούτου CEPS στις Βρυξέλλες και σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ Ντάνιελ Γκρος συκγρίνοντας την τωρινή διαπραγμάτευση της όποιας κυβέρνησης μετά τις εκλογές με όσα συνέβησαν στην Κύπρο και τις τράπεζές της.

Αντίθετα ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιου του Τέξας James Galbraith, που έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά την ανακύρηξη των εκλογών με την χαρακτηριστική φράση «απάνω τους», είναι καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πιέσει για μια συμφωνία που θα αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους. 

«Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έξοδο μιας χώρας από το Ευρώ», λέει χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του ο γνωστός αναλυτής των Financial Times Wolfgang Munchau συμφωνεί ότι χρειάζονται δομικές αλλαγές στην πολιτική της Ευρώπης. «Τέτοιες αλλαγές ζητά μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το Podemos στην Ισπανία» εξηγεί συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει αλήθεια για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά διαφωνεί με τη θέση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει εντός της Ευρωζώνης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT