Mέρκελ: Εχω τους μουσουλμάνους υπό την προστασία μου

Mέρκελ: Εχω τους μουσουλμάνους υπό την προστασία μου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την ξεκάθαρη θέση ότι το Ισλάμ ανήκει στη Γερμανία επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ στην πρώτη ομιλία της στη γερμανική Βουλή για το 2015. Η σαφής αποστασιοποίηση της καγκελαρίου από την ισλαμοφοβία έγινε δεκτή με μέτριας έντασης χειροκροτήματα από την κοινοβουλευτική της ομάδα.

«Είναι η ιστορία μας»

«Ο χριστιανισμός ανήκει αναμφίβολα στη Γερμανία. Ο ιουδαϊσμός ανήκει αναμφίβολα στη Γερμανία. Είναι η ιουδαιοχριστιανική μας ιστορία. Αλλά στο μεταξύ ανήκει και το Ισλάμ στη Γερμανία» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα. «Ως καγκελάριος έχω τους μουσουλμάνους υπό την προστασία μου. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι νομοταγείς πολίτες. Αλλά οι κήρυκες του μίσους και όσοι ασκούν βία στο όνομα του Ισλάμ θα καταπολεμηθούν με όλα τα μέσα που μας δίνει το κράτος δικαίου».

Η Γερμανίδα καγκελάριος συνέχισε ζητώντας ένα μέτρο που σύμφωνα με τη γερμανική και ευρωπαϊκή νομολογία δεν συγκαταλέγεται στο οπλοστάσιο του κράτους δικαίου: τη μαζική και αυτόματη συγκράτηση δεδομένων, κάθε λίγα λεπτά, από τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων του συνόλου του ευρωπαϊκού πληθυσμού (data retention). «Πρέπει να πιέσουμε την ευρωπαϊκή επιτροπή να εισάγει γρήγορα τη σχετική οδηγία, ώστε να την ενσωματώσουμε στο γερμανικό δίκαιο», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Φρένο στην Οδηγία Ε.Ε.

Η πρώτη απόπειρα των γερμανικών αρχών να νομιμοποιήσουν την αποθήκευση των αρχείων των πολιτών ανεξαρτήτως αν ήταν ύποπτοι ή όχι για κάποιο αδίκημα καταρρίφθηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο το 2010, ενώ τον Απρίλιο του 2014 το ευρωπαϊκό δικαστήριο έβαλε φρένο στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία.

Η σχετική έκκληση της Αγκελα Μέρκελ δεν συνάντησε αντιρρήσεις στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Αντιθέτως, οι θέσεις της για το Ισλάμ οδήγησαν αρκετούς βουλευτές, ιδίως της βαυαρικής CSU, να μην την χειροκροτήσουν.

Ο αναλυτής της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», Τόρστεν Ντένκλερ, εξήγησε τη στάση της Μέρκελ για το Ισλάμ ως καρπό της πάγιας αναζήτησης από μέρους της του πολιτικού κέντρου. «Επιτυχία μπορεί να υπάρξει μόνο στο κέντρο» σημείωσε ο Ντένκλερ. «Και το κέντρο σήμερα έχει μετατοπιστεί πιο αριστερά απ’ ό,τι πριν από 20 χρόνια. Η παλιά πίστη ότι δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα δεξιότερα από την CDU/CSU έχει ξεπεραστεί. Η CDU δεν μπορεί να κάνει “σπαγκάτο” ψαρεύοντας στα δεξιά της και διατηρώντας παράλληλα το κέντρο. Η νέα σαφήνεια της Μέρκελ μπορεί να εκπλήσσει κάποιους. Αλλά από άποψη πολιτικής ισχύος είναι συνεπής», κατέληξε ο Γερμανός αρθρογράφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή