Τέλος στην ανακωχή του Δεκεμβρίου στην Ουκρανία

Τέλος στην ανακωχή του Δεκεμβρίου στην Ουκρανία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τη στιγμή που οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές αντάρτες της Ανατολικής Ουκρανίας ισχυρίζονταν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, υπονομεύοντας τις ελπίδες για μια βιώσιμη ειρήνευση, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι παρουσίαζε τρόπους προσέγγισης με τη Μόσχα. Το αεροδρόμιο είναι επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων από τον περασμένο Μάιο και έχει χωριστεί μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων, που κατείχαν τον πολιτικό τερματικό σταθμό, και αυτονομιστών. Ωστόσο, χθες, ξένοι δημοσιογράφοι είδαν τη σημαία των ανταρτών να κυματίζει στο τέρμιναλ, παρόλο που οι μάχες μαίνονταν. Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα διατήρησαν τις θέσεις τους. Μια νέα ανακωχή, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο, άρχισε να αποσυντίθεται την περασμένη εβδομάδα ύστερα από αλλεπάλληλες ανταλλαγές πυρών. Ο ηγέτης των ανταρτών, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, είπε ότι η επιχείρηση των αυτονομιστών θα συνεχιστεί.

Η Ουκρανία κήρυξε τη χθεσινή ημέρα εθνικού πένθους για τους 13 πολίτες που σκοτώθηκαν την περασμένη Τρίτη στα ανατολικά, όπου η πρόσφατη αναζωπύρωση των μαχών ενδέχεται να οδηγήσει, σύμφωνα με το Κίεβο, «σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας που μπορεί να επεκταθεί σε όλη την ήπειρο». Το Κίεβο κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές για την επίθεση αυτή, οι οποίοι, όμως, κατηγορούν τον ουκρανικό στρατό. Καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις στα ανατολικά, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, αναφέρθηκε χθες στο Κοινοβούλιο σε «δύο σενάρια» για το μέλλον της χώρας. «Το πρώτο είναι η επανέναρξη των εχθροπραξιών σε μεγάλη κλίμακα και μια επίθεση με την ενεργή συμμετοχή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο Τουρτσίνοφ. Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον Τουρτσίνοφ, «αφορά τις απόπειρες του Κρεμλίνου να εμποδίσει τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» για να την εξοντώσει οικονομικά και στρατιωτικά. Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξοπλίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες και ότι έχει αναπτύξει τακτικό στρατό στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει. Περισσότεροι από 38.000 άνδρες μάχονται αυτήν τη στιγμή εναντίον του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά, εκ των οποίων οι 8.500 ανήκουν στις τακτικές ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, κατήγγειλε ο Τουρτσίνοφ. Κοντά στα ουκρανικά σύνορα έχουν στρατοπεδεύσει περίπου 52.000 Ρώσοι στρατιωτικοί με 300 άρματα μάχης, 1.800 τεθωρακισμένα και 750 πυροβόλα, καθώς και 360 μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Μπροστά σε αυτή την απειλή η Ουκρανία υιοθέτησε ένα νόμο φέτος, που προβλέπει τρία κύματα «μερικής επιστράτευσης», το πρώτο από τα οποία ξεκινά την 20ή Ιανουαρίου και αφορά περίπου 50.000 πρόσωπα.

Καρότο και μαστίγιο

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η Μογκερίνι παρουσίασε χθες έγγραφο, το οποίο θα τεθεί υπ’ όψιν των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα και προσφέρει το καρότο της συνεργασίας σε πολλούς τομείς, αλλά και το μαστίγιο των περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση που απορρίψει το αίτημα της Δύσης για απόσυρση από την Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT