Η υψηλή προσφορά πιέζει τα ενοίκια κατοικιών στη Γερμανία

Η υψηλή προσφορά πιέζει τα ενοίκια κατοικιών στη Γερμανία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση της προσφοράς νέων κατοικιών συνέβαλε στην πτώση των τιμών των ενοικίων στη Γερμανία, ανακουφίζοντας έτσι πληθώρα ενοικιαστών, που διαπίστωναν ότι το κόστος διαβίωσης είχε αυξηθεί υπερβολικά σε ορισμένες από τις ακριβότερες πόλεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας μελετών Empirca, η οποία εδρεύει στο Βερολίνο, το 2014, οι τιμές αυξήθηκαν εν τέλει κατά 2,8% στις 112 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, έναντι όμως ανόδου της τάξεως του 4% το 2013.

Ηταν η πρώτη ετήσια μείωση του ρυθμού αύξησης των τιμών ενοικίων των κατοικιών από το 2011.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην κατασκευή περισσότερων νέων κατοικιών, ώστε να ενισχυθεί η προσφορά και να καλυφθεί μέρος τής όλο και υψηλότερης ζήτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου του 2014 εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες για την κατασκευή 212.600 νέων κατοικιών, μέγεθος που είναι 5,2% υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Υπενθυμίζεται πως η γερμανική αγορά κατοικίας κυριαρχείται από τις ενοικιάσεις, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην Ελλάδα, την Ισπανία και σε άλλες χώρες, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι διαθέτουν ιδιόκτητο ακίνητο.

Στη Γερμανία, το ποσοστό των ιδιοκτητών είναι χαμηλότερο του 45%.

Σύμφωνα μάλιστα με την Empirica, οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν κατά 6,6%, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την απόσταση μεταξύ των τιμών πώλησης και των τιμών ενοικίασης. Αυτό ενισχύει τις πιθανότητες δημιουργίας «φούσκας» σε ορισμένες περιοχές, καθώς τα χαμηλά επιτόκια στρέφουν όλο και περισσότερους ενοικιαστές στην επιλογή της αγοράς κατοικίας, αντί π.χ. της τοποθέτησης των αποταμιεύσεών τους σε ομόλογα, που είναι η πλέον δημοφιλής επιλογή.

Πάντως, το ζήτημα των υψηλών ενοικίων παραμένει στο επίκεντρο, καθώς σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Μόναχο και η Φρανκφούρτη έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα και διαδηλώσεις, ιδίως μετά την αύξηση των εξώσεων. Μάλιστα, έχει ήδη ετοιμαστεί και νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση από το γερμανικό Κοινοβούλιο φέτος. Βάσει αυτού, επιχειρείται να επιβληθεί ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αυξήσεων στις τιμές των ενοικίων, σε ό,τι αφορά τις νέες συμβάσεις. Το όριο αυτό θα είναι έως 10% υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκεται ένα ενοικιαζόμενο ακίνητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT