Η μάχη των «κόκκινων» δανείων θα δοθεί μετά τις εκλογές

Η μάχη των «κόκκινων» δανείων θα δοθεί μετά τις εκλογές

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατεβάζουν ταχύτητα οι τράπεζες στις κινήσεις τους για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο κυβερνητικό μέτωπο. Ετσι σε δεύτερο πλάνο μπαίνουν οι πρωτοβουλίες για την πώληση χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων από τη Eurobank, ενώ χωρίς σπουδή προωθείται και η συμφωνία της Alpha με την ισπανική Aktua για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των νοικοκυριών.

Την ίδια στιγμή τα πρώτα δειλά σημάδια κόπωσης εμφανίζει η επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών, καθώς μερίδα νοικοκυριών που μέχρι σήμερα ήταν οριακά συνεπής στην εξόφληση των οφειλών της, εμφανίζεται να καθυστερεί την καταβολή της δόσης. Ενδεικτικό της αναμονής που υπάρχει σε όλα τα μέτωπα είναι και το γεγονός ότι επιβράδυνση καταγράφει και ο ρυθμός κατάθεσης αιτήσεων για την υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, που ήδη έχουν φτάσει τις 160.000, χωρίς ωστόσο να εμφανίζουν περαιτέρω άνοδο.

Από την πλευρά των τραπεζών, η αναστολή πρωτοβουλιών όπως η μεταβίβαση χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων ή ακόμη και, η από κοινού με ξένους ομίλους, διαχείριση «κόκκινων» δανείων για τα νοικοκυριά, παραπέμπονται για μετά τις εκλογές και αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης στο θέμα. Ο προβληματισμός από μερίδα τραπεζών συνδέεται με την πρόθεση που έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να νομοθετήσει την απαγόρευση πώλησης δανείων και μάλιστα ήδη από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του, καθώς η σχετική δέσμευση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που θα έχει άμεση εφαρμογή. Το ενδεχόμενο υλοποίησης της σχετικής πρόθεσης θα στερήσει πρόσθετη ρευστότητα από τις τράπεζες.

Στην ίδια λογική για μετά τις εκλογές παραπέμπεται η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας που έχει εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς οι πρώτες επιστολές που είχαν προγραμματιστεί να σταλούν προς τους δανειολήπτες μέσα στον Ιανουάριο έχουν μετατεθεί για την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν στην εφαρμογή του Κώδικα, ενώ έτοιμα είναι και τα νέα προϊόντα, όπως τα δάνεια τύπου balloon, που διαχωρίζουν την οφειλή σε δύο μέρη, μεταθέτοντας το δεύτερο για αποπληρωμή έπειτα από πέντε ή δέκα χρόνια.

Το ενδεχόμενο διαγραφών, που προβλέπεται άλλωστε από τον Κώδικα, θα εφαρμοστεί, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και φυσικά την πιθανότητα να βελτιωθεί η οικονομική του κατάσταση. Ετσι π.χ. ένας άνεργος οφειλέτης που διαθέτει μία μόνο κατοικία και δεν έχει πιθανότητα στο μέλλον να βελτιώσει την οικονομική του θέση, θα αντιμετωπιστεί με ευνοϊκότερο τρόπο από ένα νεότερο που έχει πιθανότητα στο μέλλον να βρει εργασία ή έναν άλλο που είναι μεν σε δυσχερή θέση, αλλά το δάνειο εγγυάται κάποιος που εργάζεται ή μπορεί να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας.

Από τη διαδικασία της ενημέρωσης των δανειοληπτών, που περιγράφεται λεπτομερειακά στις διατάξεις του Κώδικα, η ΤτΕ αλλά και τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένουν να ξεκαθαρίσει το πεδίο για το ποιοι από τους οφειλέτες θα χαρακτηριστούν συνεργάσιμοι και ποιοι όχι. Η διάκριση αυτή, σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, θα αποτελέσουν κριτήριο για την εφαρμογή των λύσεων ρύθμισης του δανείου ή οριστικής διευθέτησης της οφειλής, που μπορεί να οδηγήσει και στο «κούρεμα»

Προκειμένου να χαρακτηριστεί συνεργάσιμος ένας οφειλέτης, υποχρεούται σε γνωστοποίηση όλων των πληροφοριών που αφορούν την οικονομική του κατάσταση ή την οποιαδήποτε μεταβολή της. Ο οφειλέτης θα πρέπει να ανταποκρίνεται «με ειλικρίνεια και σαφήνεια σε κλήσεις και επιστολές του δανειστή εντός 15 εργάσιμων ημερών». Αντίστοιχα, θα πρέπει εντός ανάλογης προθεσμίας να προβαίνει αυτοπροσώπως σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, που θα έχουν σημαντική επίπτωση στη μελλοντική οικονομική του κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT