Νέες προειδοποιήσεις Λαγκάρντ – Γιουνκέρ για το ελληνικό χρέος

Νέες προειδοποιήσεις Λαγκάρντ – Γιουνκέρ για το ελληνικό χρέος

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή προειδοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις τυχόν αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ύψους 240 δισ. ευρώ, απηύθυνε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ως αρχή, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά, ταυτόχρονα ένα χρέος είναι ένα χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης στην εφημερίδα "Irish Times", ερωτηθείσα σχετικά με την σκοπιμότητα πραγματοποίησης ενός συνεδρίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων, έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη προς την υπογραφή» είπε η κ. Λαγκάρντ.

Γιουνκέρ: Η νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» πως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί από την Αθήνα και να ακολουθήσει τoν δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«H κυβέρνηση που θα εκλεγεί στην Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επισημαίνοντας πως «η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα. Αλλά η Ευρώπη περιμένει επίσης από την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους της». 

Μισέλ Σαπέν: Θεμιτή η διαπραγμάτευση με τη νέα κυβέρνηση

Πιο συμβιβαστική θέση, σε σχέση με άλλους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, έναντι μίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έλαβε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δηλώνοντας στην εφημερίδα Financial Times ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της και την παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών (της 25ης Ιανουαρίου), είναι απόλυτα δίκαιο και θεμιτό να γίνουν συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ και της νέας ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Σαπέν σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα από το Τόκιο, όπου βρίσκεται για συναντήσεις με Ιάπωνες αξιωματούχους.

Οι δηλώσεις του κ. Σαπέν υποδηλώνουν ότι η Γαλλία ετοιμάζεται να πάρει μία πιο συμβιβαστική προσέγγιση, αναφέρει η εφημερίδα. «Όλα τα πιθανά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Φυσικά, η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά έχει κάνει ήδη πολλές και πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, αναφερόμενος στη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σαπέν απέρριψε την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν ζητά μία έξοδο.

Πιερ Γκραμένα: Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει τη συνοχή της Ευρωζώνης

Ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν θα προκαλέσει, παρά την τρέχουσα μεταβλητότητα της αγοράς, μία νέα οικονομική κρίση που θα απειλούσε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένα στο πρακτορείο Ρόιτερς.

«Η Ευρώπη είναι τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε εντάσεις απ' ό,τι πριν από τρία χρόνια, όταν η ελληνική κρίση αποτελούσε μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας», δήλωσε ο υπουργός.

Σχετικά με την απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας (SNB) για την κατάργηση του ελάχιστου ορίου ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ, ο κ. Γκραμένα δήλωσε ότι αυτή ελήφθη με την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα προχωρούσε πιθανόν σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που θα αποδυνάμωναν περαιτέρω το ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, η SNB κατάργησε αιφνιδιαστικά το ελάχιστο όριο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ, πυροδοτώντας αρχικά μία ανατίμηση ελβετικού νομίσματος έως και κατά 40%. Η κίνηση αυτή έγινε λίγες μόνο ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, κατά την οποία η τράπεζα μπορεί να εγκρίνει ένα πρόγραμμα αγορών ομολόγων για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό και να αναθερμάνει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

«Δεν είναι μυστικό ότι η ΕΚΤ εξετάζει τη θέσπιση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Για τις ελβετικές Αρχές αυτό ήταν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γνώριζαν ότι αν λαμβάνονταν μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, θα αυξάνονταν η πίεση τόσο πολύ στο ελβετικό φράγκο, ώστε δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το πλαφόν» δήλωσε ο κ. Γκραμένα, ο οποίος θα γίνει πρόεδρος του Eurogroup τον Ιούλιο, στο περιθώριο των εργασιών του Ασιατικού Οικονομικού Φόρουμ στο Χονγκ Κονγκ.

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε τη Δευτέρα από την Ινδία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ευρωζώνη, παρά τη μείωση της αξίας του νομίσματος τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Σόιμπλε είπε προς τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι με τον οποίο θα έχει συνομιλίες αργότερα σήμερα, ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με τη σταθερότητα και τις μελλοντικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση».

«Οι διεθνείς ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ευρώπη αντιστοιχούν σε κλάσμα των ανησυχιών που υπήρχαν το 2010» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή