Προτείνει κάτι που ήδη προβλέπεται

Προτείνει κάτι που ήδη προβλέπεται

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χρειάζεται να αλλάξει ούτε τελεία από τον νόμο 4001/2011 ο ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμόσει το μοντέλο που εξήγγειλε ο βουλευτής του κ. Αλεξόπουλος για τους υδρογονάνθρακες. Προφανώς αγνοεί ότι ο νόμος προβλέπει και το μοντέλο production sharing agreement που στηρίζεται στη συμμετοχή κρατικού φορέα στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα εκτός του lease agreement που υιοθετήθηκε στους διαγωνισμούς που «τρέχουν» για Ιόνιο, Κρήτη και Δυτική Ελλάδα, μέσω του οποίου το Δημόσιο παραχωρεί τα κοιτάσματα και εισπράττει τέλη και φόρους. Το μοντέλο που προτείνει ο κ. Αλεξόπουλος εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς για τις εταιρείες, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Παίρνουν πίσω τα λεφτά που έχουν επενδύσει πολύ νωρίτερα. Το πρόβλημα που δημιουργείται συνδέεται με την ανατροπή της διαδικασίας παραχωρήσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται οι τευτλοπαραγωγοί (παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, διεκδικώντας οφειλές 19 εκατ. ευρώ) με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Από την πλευρά της η διοίκηση ενημερώνει το χρηματιστήριο ότι «λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την κάλυψη, εντός του επομένου χρονικού διαστήματος, στον μέγιστο δυνατό βαθμό των υποχρεώσεών της έναντι των τευτλοπαραγωγών και τρίτων». Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι τευτλοπαραγωγοί και μηχανάτορες διεκδικούν την πληρωμή τους μέσω κατάληψης των γραφείων στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Δεν μας θέλουν στο ευρώ

Οκτώ στους δέκα Γερμανούς θεωρούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που διενεργεί στην ηλεκτρονική σελίδα της η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung. Το ερώτημα που θέτει είναι: «Πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ;» και το 81% απαντά καταφατικά, ενώ μόλις το 19% εκφράζει αντίθετη άποψη. Μάλιστα, ένα 27% απαντά «ναι, δεν πρέπει να επιτρέπουμε στην Ελλάδα να μας εκβιάζει», ενώ μόλις ένα 6% απαντά «όχι, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο». Μερικές φορές είναι καλό να βλέπει κανείς πώς σκέφτονται οι άλλοι, καθώς επί ενός ζητήματος υπάρχουν πολλές απόψεις.

Οι δύο επικρατέστεροι διάδοχοι του Μάρκο Μπούτι

Οι αλλαγές και οι μετακινήσεις στη διοικητική πυραμίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Ισως οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα να συμβάλουν σε αυτό. Για παράδειγμα, δεδομένη θεωρείται η αλλαγή στην ηγεσία της πανίσχυρης Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (DG Ecfin). Ο Ιταλός Μάρκο Μπούτι θα φύγει. Δύο από τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση είναι γνωστοί στην Ελλάδα. Ο ένας είναι ο πρώτος επικεφαλής της τρόικας κ. Σερβάας Ντερούζ (φωτ.), αναπληρωτής γενικός διευθυντής της DG Ecfin. Ο άλλος είναι ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ.

Οι εκλογές καθυστερούν την υλοποίηση του ΕΣΠΑ

Στα χαρτιά θα μείνει όπως φαίνεται για αρκετό καιρό ακόμη, το νομοσχέδιο για το νέο διαχειριστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ, που ψηφίστηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος από τη Βουλή, σε μια προσπάθεια να ενεργοποιηθεί η εκταμίευση των πόρων από τη νέα περίοδο. Η προκήρυξη των εκλογών ανέστειλε την αρχική σπουδή και έτσι κανείς από τους αρμόδιους υπουργούς δεν ασχολείται πλέον με την έκδοση των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων, που προβλέπονταν για την υλοποίηση του νόμου. Η υπογραφή από τον αρμόδιο υφυπουργό Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο (φωτ.) της απόφασης για επιπλέον χρηματοδότηση 44 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποτελεί θετική είδηση, αλλά μάλλον επιβεβαιώνει αυτή την επιχειρηματολογία, παρά τη διαψεύδει. Η ελληνική χαλαρότητα ενόψει εκλογών, πάντως, δεν πτοεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωποι της οποίας, βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, συζητώντας θέματα της νέας προγραμματικής περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT