Γαλλία: Συνελήφθησαν πέντε Τσετσένοι, ύποπτοι για προετοιμασία επίθεσης

Γαλλία: Συνελήφθησαν πέντε Τσετσένοι, ύποπτοι για προετοιμασία επίθεσης

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Πέντε Ρώσοι υπήκοοι, τσετσενικής καταγωγής, συνελήφθησαν χθες στη Νότια Γαλλία, ενώ σε κρησφύγετο του ενός εντοπίσθηκαν εκρηκτικά.

Η πληροφορία δημοσιεύθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τη βαρυσήμαντη ομιλία του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Ο πρωθυπουργός κάλεσε στην Εθνοσυνέλευση τους συμπατριώτες του να σκεφθούν σοβαρά ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από τον διχασμό της γαλλικής κοινωνίας, κηρύσσοντας τον πόλεμο στο μίσος, στον αντισημιτισμό και στον ρατσισμό.

«Απαρτχάιντ»

Μιλώντας λίγο αργότερα σε δημοσιογράφους, ο θεωρούμενος ως εκφραστής της «δεξιάς γραμμής» στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, Μανουέλ Βαλς, εξέπληξε ακόμη περισσότερο τους ακροατές του λέγοντας: «Οι επιθέσεις θα πρέπει να μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε την ύπαρξη ενός γεωγραφικού, κοινωνικού και εθνικού απαρτχάιντ, που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Η κοινωνική δυστυχία ενισχύεται από τις καθημερινές διακρίσεις, γιατί κάποιος δεν έχει το σωστό όνομα, το σωστό χρώμα δέρματος ή γιατί είναι γυναίκα».

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος του Μπεζιέ (που εξελέγη με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο) Ρομπέρ Μενάρ επιβεβαίωσε χθες τις συλλήψεις των Τσετσένων στην πόλη του και στο γειτονικό Μονπελιέ. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η κρυψώνα με τα εκρηκτικά εντοπίσθηκε κοντά στο στάδιο του Μπεζιέ, αν και ο εισαγγελέας Ιβόν Καλβέ εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον οι συλληφθέντες σχεδίαζαν επίθεση στο άμεσο μέλλον.

Στο Παρίσι, η Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες απλής συνέργειας σε τρομοκρατική ενέργεια σε τέσσερις προσαχθέντες, που βοήθησαν, σύμφωνα με τις αρχές, τον Αμεντί Κουλιμπαλί να προμηθευθεί τα όπλα για τις επιθέσεις. Κανείς, όμως, από αυτούς δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή στις ίδιες τις επιθέσεις.

Εκδοση συλληφθέντος

Την ίδια ώρα, ο συλληφθείς στα βουλγαρικά σύνορα με την Τουρκία Ζοασίμ Φριτς-Ζολί, που κατευθυνόταν στη Συρία με τον 3 ετών γιο του, πρόκειται να εκδοθεί στη Γαλλία, όπως αποφάσισε χθες η βουλγαρική Δικαιοσύνη. Ο Φριτς-Ζολί, που φέρεται να υπήρξε στενός φίλος των αδελφών Κουατσί, δραστών της επίθεσης στο Charlie Hebdo, συνελήφθη ανήμερα την Πρωτοχρονιά, ενώ επέβαινε σε λεωφορείο με τον γιο του.

Ο 29χρονος Γάλλος υπήκοος, αϊτινής καταγωγής, κατηγορείται από την εν διαστάσει συζυγό του για απαγωγή του γιου του ζεύγους. Η Γαλλία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Φριτς-Ζολί, για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT