Τι περιμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ

Τι περιμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 600 δισ. ευρώ περιμένουν οι αγορές ότι θα ανακοινώσει αύριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, δήλωσε χθες ότι η χώρα θα πρέπει να αποδεχτεί τις ενέργειες της ΕΚΤ και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της στην προσπάθειά του να διασκεδάσει την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι η ΕΚΤ υπέκυψε στις πιέσεις του Βερολίνου και σκοπεύει να μην κάνει τις αγορές των ομολόγων κεντρικά αλλά να τις αναθέσει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Οι 18 από τους 20 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters θεωρούν ότι ο κ. Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει αύριο την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων και ότι το συνολικό του μέγεθος θα ανέλθει στα 600 δισ. ευρώ. Ωστόσο οι 14 από τους 18 εκτιμούν πως η ΕΚΤ δεν θα καταφέρει να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%, που είναι και ο επίσημος στόχος της. Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες των αγορών σε σχέση με την αναμενόμενη ποσοτική χαλάρωση είναι πλέον τόσο μεγάλες ώστε θα προκληθεί πολύ μεγάλη απογοήτευση αν το μέγεθος του προγράμματος δεν είναι τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ ή αν ο κ. Ντράγκι δεν αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία την Πέμπτη. Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να αναθέσει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες τις αγορές ομολόγων μόνο των δικών τους κυβερνήσεων στην προσπάθειά της να κάμψει τη λυσσαλέα αντίδραση της γερμανικής ελίτ στις αγορές κρατικών ομολόγων. Πολλοί αναλυτές προειδοποίησαν ότι αν ισχύσει κάτι τέτοιο τότε θα ακυρωθεί στην πράξη η εντολή για χάραξη ενιαίας νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και θα φανεί ότι η Ευρωζώνη δεν έχει εμπιστοσύνη στον ίδιο της τον εαυτό.

Η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ και ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν προειδοποίησαν ότι σε αυτή την περίπτωση η ποσοτική χαλάρωση δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική. Μια δεύτερη παραχώρηση της ΕΚΤ προς τη Γερμανία θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών με πολύ χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση από τις αγορές κρατικών ομολόγων, όπως διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, επιλογή ιδιαίτερα παράδοξη εκτός και αν πιστεύει κανείς ότι αυτές οι χώρες θα χρεοκοπήσουν μεσοπρόθεσμα. Ολα αυτά τα στοιχεία ελπίζεται ότι θα γίνουν γνωστά αύριο, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά του προγράμματος όπως το ποσοστό ομολόγων κάθε χώρας που θα αγοράσει η ΕΚΤ, η διάρκεια των προς αγορά ομολόγων, εάν θα περιληφθούν και εταιρικά ομόλογα στις αγορές, εάν η ΕΚΤ θα επιδιώξει να έχει καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή κ.ά.

Εν τω μεταξύ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπάθησε χθες να διασκεδάσει την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί πως η ΕΚΤ υπέκυψε στις πιέσεις του Βερολίνου και θα αναθέσει τις αγορές κρατικών ομολόγων στις αντίστοιχες εθνικές κεντρικές τράπεζες, όπως επίσης και ότι την προηγούμενη Τετάρτη ο Ντράγκι ενημέρωσε για τα σχέδιά του τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στη διάρκεια άτυπης συνάντησης, την οποία μάλιστα είχε αρχικά διαψεύσει και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου. Ο κ. Σόιμπλε προσπάθησε να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις πολλών Γερμανών πολιτικών αλλά και μεγάλου μέρους του Τύπου στην πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων. Η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί τις αποφάσεις της ΕΚΤ σεβόμενη την ανεξαρτησία της και παραδέχτηκε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός (-0,2% τον Δεκέμβριο) αποτελεί πρόκληση για τη νομισματική πολιτική, ωστόσο επέμεινε ότι η Ευρωζώνη δεν απειλείται από αποπληθωρισμό. Αποψη με την οποία διαφώνησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς, προειδοποιώντας ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού και ότι χρειάζεται επειγόντως μέτρα στήριξης της οικονομίας της.

Ελληνικά ομόλογα

H Ελλάδα θα μείνει εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για όσο διάστημα δεν είναι σε κάποιο πρόγραμμα συμφωνημένο με τους πιστωτές της, το οποίο θα εφαρμόζεται. Προς αυτή τη λύση κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντί της πλήρους εξαίρεσης της χώρας λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ. Εάν υιοθετηθεί τελικά αυτή η λύση, η Ελλάδα δεν θα αποκλειστεί a priori από το πρόγραμμα, αλλά δεν θα γίνονται αγορές ομολόγων μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα και να συμφωνηθεί η επόμενη ημέρα. Ακόμη και η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές δεν θεωρείται ικανή συνθήκη για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT