Ακροδεξιές «χριστιανικές» περιπολίες

Ακροδεξιές «χριστιανικές» περιπολίες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το ακροδεξιό κόμμα Britain First (Η Βρετανία πρώτη) έχει συστήσει χριστιανικές περιπολίες στο ανατολικό Λονδίνο με στόχο «να καταστήσει ασφαλείς τους δρόμους για τους κατοίκους» της βρετανικής πρωτεύουσας. Η πρωτοβουλία υποτίθεται ότι αποτελεί απάντηση στις επιθέσεις του Παρισιού, αλλά στην ουσία αναζωπυρώνει την ισλαμοφοβία. Οπως έγραψε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Independent, έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες στη σελίδα της οργάνωσης στο Facebook, που δείχνουν μέλη της να οδηγούν μέσα από γειτονιές του ανατολικού Λονδίνου με ένα πρώην στρατιωτικό Land Rover, αποκαθιστώντας τον νόμο και την τάξη.

Δεν είναι η μοναδική ενέργεια που έχει θορυβήσει την πολυπληθή μειονότητα της μεγαλούπολης. Ορισμένα τζαμιά καταγγέλλουν ότι έχουν λάβει απειλές και υβριστικές επιστολές. Είχε προηγηθεί η δήλωση σχολιαστή του τηλεοπτικού δικτύου Fox News ότι το Μπέρμιγχαμ είναι απαγορευμένη ζώνη για τους μη μουσουλμάνους και ότι στο Λονδίνο η «μουσουλμανική αστυνομία» χτυπάει όσους κατοίκους δεν φορούν θρησκευτικά ρούχα. Η αντιφασιστική οργάνωση «Ελπίδα όχι μίσος» (Hope Not Hate) εξέδωσε πρόσφατα έκθεση, στην οποία ισχυριζόταν ότι η υποστήριξη για ακροδεξιές ομάδες φθίνει. Ο Μάθιου Κόλινς, ο οποίος εργάζεται για τη συγκεκριμένη εκστρατεία, ανέφερε ότι οι περιπολίες της Britain First είναι μια τελευταία προσπάθεια να αποσπάσει επιρροή. Το κόμμα έχει επανειλημμένως επικριθεί επειδή χρησιμοποιεί εσκεμμένα παραπλανητικές καμπάνιες για να αποσπάσει likes και shares της σελίδας της στο Facebook. Τον Ιούνιο του 2014 η σελίδα τους είχε αποσυρθεί εξαιτίας διαμαρτυριών για διάδοση συνθηματολογίας μίσους, αλλά στη συνέχεια αποκαταστάθηκε η λειτουργία της.

Aντιμετώπιση αντισημιτισμού

Πρόσφατα, εξάλλου, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, είχε ζητήσει να αναληφθεί δράση για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού εν μέσω ανησυχιών για την εβραϊκή κοινότητα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Η Μέι δήλωσε την Κυριακή ότι η αιματηρή ομηρία στο εβραϊκό παντοπωλείο αποτελεί ανατριχιαστική υπόμνηση των αντισημιτικών προκαταλήψεων. Μιλώντας σε μνημόσυνο για τα θύματα, η υπουργός Εσωτερικών είπε πως «ποτέ δεν περίμενε ότι θα ερχόταν η μέρα κατά την οποία μέλη της εβραϊκής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δήλωναν πως φοβούνται να παραμείνουν στη χώρα». Κατά τη γνώμη της, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού πρέπει να διπλασιαστούν, επειδή οι Εβραίοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Βρετανίας. «Χωρίς τους Εβραίους, η Βρετανία δεν θα ήταν Βρετανία, όπως και χωρίς τους μουσουλμάνους, χωρίς τους Σιχ, τους ινδουιστές, τους χριστιανούς, τους πιστούς όλων των δογμάτων», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή