Η ανεκτίμητη προσφορά της Μάντως Οικονομίδου

Η ανεκτίμητη προσφορά της Μάντως Οικονομίδου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπικότητα που έχαιρε πλατιάς εκτίμησης ήταν η αρχαιολόγος Μάντω Οικονομίδου, που έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πλούσιο επιστημονικό έργο.

Με τη δράση της Μάντως Οικονομίδου συνδέεται η ανάπτυξη και η διάδοση της γνώσης γύρω από τα αρχαία νομίσματα καθώς σκοπός ζωής ήταν η εξεύρεση κατάλληλης στέγης για το Νομισματικό Μουσείο. Οταν, δε, αυτό στεγάστηκε εν τέλει στο Ιλίου Μέλαθρον, στην οδό Πανεπιστημίου 12, ήταν μια δικαίωση τόσο για την ίδια όσο και για τους επιστημονικούς συνεργάτες της, αφού το όραμα δεκαετιών είχε ευτυχή κατάληξη.

Η Μάντω Οικονομίδου σε κέρδιζε αμέσως με τη ζεστή προσωπικότητά της, την απλότητα των τρόπων της, τη βαθιά καλλιέργειά της και με την ανιδιοτελή προσήλωσή της στο επιστημονικό της έργο. Επί τριάντα χρόνια διετέλεσε διευθύντρια στο Νομισματικό Μουσείο (1964-1994) και η συμβολή της υπήρξε καθοριστική στην εξέλιξή του σε επιστημονικό κέντρο διεθνούς ακτινοβολίας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν επίτιμη διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου. Η αγάπη της για το Μουσείο την ώθησε να ιδρύσει το σωματείο «Οι Φίλοι του Νομισματικού Μουσείου», στο οποίο ήταν αντιπρόεδρος. Το επιστημονικό της έργο υπήρξε μεγάλο.

Στην ανακοίνωσή του, το διοικητικό συμβούλιο των «Φίλων του Νομισματικού Μουσείου» αναφέρει για το έργο που μας κληροδότησε η Μάντω Οικονομίδου πως είχε «εμβέλεια που κάλυπτε όλη την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους. Το ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον της επικεντρώθηκε στα αρχαία νομίσματα και στα ελληνικά νομισματοκοπεία των αυτοκρατορικών χρόνων. Η εργογραφία της είναι εξαιρετικά πλούσια και περιλαμβάνει μονογραφίες, αναρίθμητα άρθρα σε περιοδικά, λήμματα σε καταλόγους και λεξικά και πάμπολλες ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Η προσφορά της στην αρχαιολογική επιστήμη είναι ανεκτίμητη και αποτελεί καθοριστικό σημείο αναφοράς των απανταχού νομισματολόγων».

Το 2009 είχε κυκλοφορήσει το αυτοβιογραφικό βιβλίο της «Τοσίτσα 1, 1953-1994» (εκδ. Ευθύνη).

Η κηδεία της γίνεται σήμερα στις 11 π.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT