Νέα αναβολή στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ξενία Θάσου

Νέα αναβολή στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ξενία Θάσου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβολές λαμβάνει ο ένας διαγωνισμός μετά τον άλλον στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Χθες ήταν η σειρά του διαγωνισμού που αφορά την αξιοποίηση του Ξενία Θάσου. Ο διαγωνισμός έλαβε παράταση 10 ημερών με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών να λήγει 6 Φεβρουαρίου, αντί 28 Ιανουαρίου που είχε οριστεί αρχικά.

Και η νέα αυτή καθυστέρηση κρίνεται εύλογη λόγω της προεκλογικής περιόδου, αλλά και της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί σχετικά με το μέλλον της αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή η καθυστέρηση δεν ήταν η μοναδική. Από τον Ιούλιο που προκηρύχθηκε η αξιοποίηση του συγκεκριμένου Ξενία, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει μετατεθεί όχι μία ή δύο, αλλά συνολικά τέσσερις φορές. Ειδικότερα, η προθεσμία που έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, η λήξη της μετατέθηκε για τις 31/10/2014 την πρώτη φορά, για τις 28/11/2014 τη δεύτερη, για τις 28/1/2015 την τρίτη φορά και την τέταρτη και τελευταία φορά για 6/2/2015. Και τίποτε δεν διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση ή και ακύρωση του διαγωνισμού.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το Ξενία Θάσου είναι το μοναδικό ακίνητο που είλκυσε επενδυτικό ενδιαφέρον από ένα σύνολο 14 ακινήτων που δόθηκαν από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προς αξιοποίηση.

Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Ιούλιο επιχείρησε να αξιοποιήσει 14 ακίνητα με στόχο να καταστούν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες (boutique hotels). Μεταξύ των ακινήτων περιλαμβάνονταν οκτώ πρώην Ξενία (Θάσου, Τσαγκαράδας, Κοζάνης, Εδεσσας, Ανδρου, Βυτίνας, Κομοτηνής, Πλαταμώνα) και άλλα έξι εμβληματικά ακίνητα (Βίλα ντε Βέκκι, Σανατόριο «Αγίας Ελεούσας», Σανατόριο «Μάννα», Αρχοντικό «Ευαγγελιδάκη», Αρχοντικό «Μουσλή» και Αρχοντικό «Ξηραδάκη»). Από τα προαναφερόμενα ακίνητα, ενδιαφέρον σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ εκφράστηκε μόνον για το ακίνητο του πρώην Ξενία Θάσου.

Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει ανακοινώσει την παράταση μιας σειράς άλλων διαγωνισμών αξιοποίησης ακινήτων που είχαν ξεκινήσει και η υποβολή τους λήγει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η αξιοποίηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και της παρακείμενης έκτασής του. Ο διαγωνισμός αξιοποίησης του ακινήτου μετατέθηκε κατά περίπου 40 ημέρες.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι επενδυτές απέχουν πολύ από το να διεκδικήσουν τα «ασημικά» της χώρας. Πρόκειται για εμβληματικά ακίνητα στη συνείδηση των πολιτών, για τα οποία ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον αποδεικνύεται πολύ μικρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT