Υψηλός πληθωρισμός φέρνει νέα αύξηση επιτοκίων στη Βραζιλία

Υψηλός πληθωρισμός φέρνει νέα αύξηση επιτοκίων στη Βραζιλία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τρίτη συναπτή αύξηση επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Τράπεζα της Βραζιλίας αυξάνοντας το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011 προκειμένου να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό. Την κίνηση προεξοφλεί η πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Reuters και προβλέπει άνοδο του κόστους δανεισμού στο 12,25%. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα άνω του στόχου του 4,5% από τον Αύγουστο του 2010.

Η ανάσχεση του πληθωρισμού είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής που εφαρμόζει η Τράπεζα της Βραζιλίας μολονότι έχει διατηρήσει επί χρόνια τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Προσφάτως τόνισε πως θα κάνει «ό,τι κριθεί αναγκαίο» για να κάμψει τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς αυτές αποβαίνουν εις βάρος των επενδύσεων και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Εχει μάλιστα υποσχεθεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο μέσα στο 2016.

Στις αρχές Δεκεμβρίου διίσταντο οι απόψεις μεταξύ οικονομολόγων ως προς το πόσο άμεσα προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια η Τράπεζα της Βραζιλίας δεδομένου ότι η χώρα κινδυνεύει να διολισθήσει εκ νέου σε ύφεση μέσα στο νέο έτος. Η στάση αναμονής που τήρησε, άλλωστε, η Τράπεζα στη συνάντηση του Δεκεμβρίου κατέδειξε πως ανησυχεί για την οικονομία της χώρας καθώς έχει προηγηθεί σημαντική επιβράδυνσή της μέσα στο 2014. Μερίδα οικονομολόγων προεξοφλεί, πάντως, άνοδο των επιτοκίων στο 13% στη διάρκεια του έτους. Στην περίπτωση αυτή το κόστος δανεισμού στη Βραζιλία θα έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Εκείνο που αναμένεται να καθορίσει το επίπεδο της αύξησης θα είναι η ισοτιμία του νομίσματος της χώρας αφού μια αποδυνάμωση του ρεάλ θα μπορούσε να επιταχύνει τον πληθωρισμό.

Εξάλλου, αναμένεται να επικυρωθούν οι περικοπές δαπανών μέσα στον Φεβρουάριο. Η λιτότητα που απαιτείται στην περίπτωση της Βραζιλίας ώστε να αυξηθεί το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της χώρας στο 1,2%, όπως είναι ο στόχος του υπουργού Οικονομικών, μπορεί να διατηρήσει υπό έλεγχο τις τιμές περιορίζοντας την ανάγκη για επιβολή πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή