Προεκλογική κατάργηση ενός ανενεργού νόμου

Προεκλογική κατάργηση ενός ανενεργού νόμου

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «παιχνίδι» των προεκλογικών παροχών μπήκε ένα πάγιο αίτημα των εμποροβιοτεχνών, η κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη προς τον ΟΑΕΕ. Αν και ο κόσμος της αγοράς διεκδικεί την κατάργηση ενός αναχρονιστικού πλαισίου που αφενός θεσπίστηκε με τον χουντικό αναγκαστικό νόμο 86/1967, αφετέρου ισχύει μόνο για τους μικρομεσαίους εμπόρους και επιχειρηματίες και όχι για τις άλλες τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ.λπ.), εδώ και χρόνια, μόλις χθες, ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύθηκε ότι θα καταργηθεί. Η «δαμόκλειος σπάθη» της ποινικής δίωξης και της φυλάκισης απειλεί τουλάχιστον 380.000 ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν στον ΟΑΕΕ. Στην πράξη, βεβαίως, η προσωποκράτηση ισχύει για χρέη πάνω από 20.000 ευρώ στην 5ετία, μόνο από εισφορές και σε όσες περιπτώσεις εφαρμόζεται, ακολουθείται η πρακτική από τους ασφαλισμένους να κάνουν ρύθμιση, να πληρώνουν έστω μία δόση και να αναβάλλεται η εκδίκαση της υπόθεσης.

Ξεπερνά κάθε προηγούμενο η συγκέντρωση της χρηματιστηριακής αξίας σε μόλις 13 εισηγμένες με ελάχιστη κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι 13 πρώτες σε κεφαλαιοποίηση καλύπτουν το 76,42% της συνολικής αξίας της αγοράς, που μέχρι και την Τρίτη ανερχόταν στα 51,389 δισ. ευρώ. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι η υψηλότερη κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. σημειώθηκε στις 17/9/1999 όταν είχε αναρριχηθεί στα 217,168 δισ. ευρώ και η δεύτερη υψηλότερη επίδοση σημειώθηκε στις 31/10/2007 με αξία 202,5 δισ. ευρώ. Στις σημερινές κεφαλαιοποιήσεις, η Alpha Bank προηγείται ελαφρώς με αξία 5,74 δισ. ευρώ έναντι 5,60 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Πιέζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου τις επόμενες ημέρες να εκδοθούν τα νέα μειωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά αυτά αφορούν τους ιδιοκτήτες με κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, όσους έχουν ημιτελή κτίσματα καθώς και όσους δικαιούνται πλήρη η μειωμένη (κατά 50%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Εφόσον αναρτηθούν στο taxis τα νέα εκκαθαριστικά, οι ιδιοκτήτες που δικαιούνται έκπτωση θα πληρώσουν μειωμένη δόση στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο φόρος θα μηδενιστεί. Ισως μερικές φορές η προεκλογική περίοδος λειτουργεί ευεργετικά για όσους περιμένουν είτε επιστροφή φόρου ή μείωση των φόρων, όπως για παράδειγμα στα ακίνητα.

Νέα επένδυση 230 εκατ. από ΣΕΠ στον Πειραιά

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την ψήφιση από τη Βουλή της νέας συμφωνίας με την Cosco, η ελληνική θυγατρική της, ΣΕΠ Α.Ε., ξεκινά τα έργα στο δυτικό τμήμα του προβλήτα ΙΙΙ και μάλιστα πραγματοποιεί την τελετή εγκαινίων αύριο, παρουσία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Πρόκειται για την επένδυση των 230 εκατ. ευρώ που συνδέεται με το «πρακτικό διαδικασίας φιλικής διευθέτησης» μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, και προβλέπει ότι η κινεζική πλευρά αναλαμβάνει να κατασκευάσει το δυτικό τμήμα του λιμανιού, που θα ανεβάσει τη δυναμικότητα του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στα 6,2 εκατ. Teu, και τον νέο τερματικό σταθμό προβλητών πετρελαιοειδών και τα δίκτυά του και να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό.

Πλεονασματικός ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ

Με πλεόνασμα ύψους 5,98 εκατ. ευρώ αναμένεται να κλείσει το 2015 ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ, σύμφωνα με προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ. Αναλυτικότερα, βάσει των πρόσφατων εκτιμήσεων του λειτουργού της αγοράς, οι οποίες περιλαμβάνονται στο Δελτίο ΑΠΕ Δεκεμβρίου, αν και το 2015 δεν θα ξεκινήσει θετικά, εντέλει ο λογαριασμός συνολικά θα «κλείσει» τη χρονιά με πλεόνασμα.

Ειδικότερα, για τον Ιανουάριο του 2015 ο λογαριασμός εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα 111,47 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί στα 68,38 εκατ. τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στα 48,33 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, για το 2016 ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει ότι θα ξεκινήσει η χρονιά με πλεόνασμα 34,14 εκατ., τον Φεβρουάριο θα αυξηθεί στα 59,35 ευρώ και τον Μάρτιο στα 65,63 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για το σύνολο του έτους ο λογαριασμός θα είναι και πάλι ελλειμματικός στα 36,19 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή