«Μετά τη συνάντηση στο Παρίσι όλα είχαν τελειώσει»

«Μετά τη συνάντηση στο Παρίσι όλα είχαν τελειώσει»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μετά τη συνάντηση στο Παρίσι όλα είχαν τελειώσει» δηλώνει κυβερνητικό στέλεχος στο πρακτορείο Reuters σχολιάζοντας το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και το πώς η χώρα έφτασε στο σημείο να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

«Μας έδιναν την εντύπωση πως ό,τι κι αν κάναμε, η αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα ολοκληρωνόταν», τονίζει το κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο διατήρησε την ανωνυμία του.

Ωστόσο, εκπρόσωποι τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις.

Οπως αναφέρει το Reuters, «έπειτα από τέσσερα χρόνια οικονομικών θυσιών η Ελλάδα στοιχημάτιζε ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα πρόωρο τέλος στο διεθνές πακέτο διάσωσής της. Αντιθέτως βρέθηκε μπροστά σε ένα αδιέξοδο στη συνάντηση με τους πιστωτές της στο Παρίσι, γεγονός που οδήγησε σε νέα πολιτική αβεβαιότητα και μια εκ νέου καταιγίδα στην ευρωζώνη».

Εξάλλου, επισημαίνει ότι «αυτό το αδιέξοδο στις συνομιλίες πυροδότησε τα γεγονότα που ακολούθησαν, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και να αποδειχτεί ότι η Ελλάδα παραμένει ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης».

Το άρθρο συνεχίζει με την πρόβλεψη ότι «τις εκλογές αναμένεται να κερδίσει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθεται στο πακέτο διάσωσης, γεγονός που ανησυχεί επενδυτές αλλά και πιστωτές».

Παράλληλα, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι σε μια συνάντηση που έγινε σε τεταμένο κλίμα με κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα προκειμένου να συζητηθεί η έξοδος από το μνημόνιο, αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Επέμειναν σε επιπλέον περικοπές στον προϋπολογισμό του 2015.

«Οι Έλληνες αξιωματούχοι έκαναν πίσω, καθώς η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά είχε ήδη επιβάλλει «πάγωμα» μισθών, απολύσεις και επιπλέον φόρους. Οποιαδήποτε άλλα μέτρα λιτότητας θα συνιστούσαν πολιτική αυτοκτονία», επισημαίνεται στο άρθρο.

Οι έντονες συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι η αδιάλλακτη στάση της τρόικας οφειλόταν σε κάτι που καμία από τις δύο πλευρές δεν θα μπορούσε να παραδεχθεί ανοιχτά: στην αβεβαιότητα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα κατάφερνε να περάσει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή