Αποκλείει το ενδεχόμενο Grexit η Saxo Bank

Αποκλείει το ενδεχόμενο Grexit η Saxo Bank

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη», εκτιμά ο επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της δανικής επενδυτικής τράπεζας, Μαντς Κέφεντ, που θεωρεί ότι η πιθανότητα του Grexit είναι μικρότερη του 10%. «Από μία τέτοια εξέλιξη δεν θα είχε να χάσει μόνο η Ελλάδα, αλλά θα αποτελούσε καταστροφή και μεγάλη ήττα για την Ευρώπη», υποστήριξε. Στη βάση αυτή εκτίμησε ότι «όλες οι πλευρές θα επιδείξουν ρεαλισμό και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά την αξιολόγηση και τη συμφωνία που θα πρέπει να γίνει με την τρόικα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δανεισμός με χαμηλά επιτόκια. Ο κ. Κέφεντ απέκλεισε πάντως και το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, παραπέμποντας σε μια συμφωνία για ελάφρυνση και μάλιστα σε μεταγενέστερο χρόνο και όχι άμεσα.

Με αυτά τα δεδομένα, η Saxo Bank εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2% φέτος και ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για ακόμα καλύτερες επιδόσεις την επόμενη διετία. «Η χώρα επέστρεψε από την άβυσσο», είπε ο κ. Κέφεντ, αξιολογώντας τη μεγάλη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που είναι πλέον πλεονασματικό και της δημοσιονομικής προσαρμογής, που οδήγησε σε πρωτογενές πλεόνασμα, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και τις μικρές, αλλά ενθαρρυντικές ενδείξεις ανάκαμψης της αγοράς εργασίας. Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι η τρόικα θα μαλακώσει τη στάση της προς την Αθήνα, καθώς «υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες, αλλά σε γενικές γραμμές η Ελλάδα έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει, γι’ αυτό δεν αναμένουμε νέες, ισχυρές δόσεις λιτότητας», κατέληξε.

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης, ο κ. Κέφεντ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί φέτος στο 1%. Η αισιοδοξία πηγάζει κυρίως από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, που απελευθερώνει ουσιαστικά εισόδημα και εκτιμάται ότι θα ενισχύει την κατανάλωση. Αντίστοιχα ευνοϊκά θα λειτουργήσει και η εξασθένηση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, που τοποθετείται στο 1,12 στο τέλος του 2015, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι όροι του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, αποτελεί επίσης παράγοντα που θα συμβάλει στην αποκατάσταση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης σε θετικό έδαφος, αλλά σε κάθε περίπτωση οι προσδοκίες είναι περιορισμένες. Το ενδεχόμενο τα χρήματα που θα διοχετευθούν, το ύψος των οποίων υπολογίζεται κατ’ ελάχιστο στα 500 δισ. ευρώ, να μην κατευθυνθούν στο σύνολό τους στην οικονομία, δεν μπορεί να αποκλειστεί, περιορίζοντας τελικώς τη δυναμική του μέτρου, που φαίνεται ότι έχει αποδώσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με τον κ. Κέφεντ, η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα συνεχίζεται στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται 2 – 3 χρόνια πίσω σε σχέση με τα βήματα που έχει κάνει η Αμερική. Οι καταναλωτές, κατά την ανάλυση της Saxo Bank, συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην αποπληρωμή του χρέους τους και καθώς η αγορά εργασίας συνηγορεί περί μιας αναιμικής ανάπτυξης, το κύριο όφελος, με δεδομένο ότι η Ευρώπη έχει μεγάλες εισαγωγές πετρελαίου, θα προέλθει από τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των τιμών καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT