Ενίσχυση δομών κατά τρομοκρατίας

Ενίσχυση δομών κατά τρομοκρατίας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Προσλήψεις χιλιάδων υπαλλήλων στις υπηρεσίες πληροφοριών, που θα χρηματοδοτηθούν από περικοπές σε άλλες δημόσιες δαπάνες, ανακοίνωσε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Τα αντιτρομοκρατικά μέτρα θα κοστίσουν 425 εκατομμύρια ευρώ εντός της ερχόμενης τριετίας, συν 290 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία των νέων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, θα γίνουν 2.600 προσλήψεις «σε θέσεις που αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», εκ των οποίων οι 1.100 θα ενταχθούν απευθείας στις υπηρεσίες πληροφοριών. Ο Βαλς εκτίμησε ότι συνολικά 3.000 άτομα, εντός και εκτός Γαλλίας, χρήζουν παρακολούθησης ως ύποπτοι τζιχαντιστές. Θα αντιστοιχεί δηλαδή σχεδόν ένας νέος υπάλληλος ανά τζιχαντιστή, χώρια όσοι ήδη εργάζονται στις υπηρεσίες αυτές.

«Οι δαπάνες θα εξισορροπηθούν από οικονομίες στο σύνολο των δημοσίων δαπανών, χρόνο με τον χρόνο», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Από το το 2001 είχαμε οκτώ αντιτρομοκρατικούς νόμους, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τους νόμους κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Πότε θα κάνουμε έναν απολογισμό;» έγραψε ο επικεφαλής του Μετώπου της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, στηλιτεύοντας «το ντελίριο της ασφάλειας». Μεταξύ των νόμων που βρίσκονταν σε ισχύ αλλά δεν απέτρεψαν τις επιθέσεις του Παρισιού ήταν ο νόμος που απέβλεπε στην παρεμπόδιση της μετάβασης Γάλλων εξτρεμιστών στο εξωτερικό, ο νόμος LPM του Ιανουαρίου 2014, που επέτρεψε στις Αρχές να ζητούν από τους παρόχους Ιντερνετ στοιχεία γεωεντοπισμού και δεδομένα πολιτών χωρίς τη μεσολάβηση δικαστικού εντάλματος.

Νέος νόμος

Σύμφωνα με τον συνεργάτη του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Μαρί Λεγκέν, ο νέος νόμος για τις υπηρεσίες πληροφοριών θα ετοιμαστεί με τη διαδικασία του επείγοντος και θα κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση στις αρχές Μαρτίου. Για την υιοθέτησή του, που αναμένεται στις αρχές Ιουνίου, θα χρησιμοποιηθεί η διαδικασία του επείγοντος.

Από τα νέα κονδύλια, περίπου 60 εκατομμύρια θα αφιερωθούν σε «προγράμματα για την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης». Το καλύτερο παράδειγμα Γάλλου μουσουλμάνου που απέφυγε τις ατραπούς του τζιχαντισμού είναι ο 24χρονος Λασάνα Μπατιλί από το Μάλι, ο υπάλληλος του εβραϊκού παντοπωλείου που προστάτευσε τους πελάτες από τον τζιχαντιστή Κουλιμπαλί, κρύβοντάς τους στο ψυγείο του καταστήματος. Την Τρίτη, ο Μπατιλί έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα από τα χέρια του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος μίλησε για «πράξη ανθρωπιάς, σύμβολο του Ισλάμ της ειρήνης και της ανεκτικότητας».

Τέσσερις προφυλακίσεις

Εν τω μεταξύ, τέσσερις άνδρες προφυλακίστηκαν χθες ως συνεργοί του Κουλιμπαλί. Οι τρεις από αυτούς κατηγορούνται κυρίως επειδή αγόρασαν από οπλοπωλεία «υλικά» για λογαριασμό του Αμεντί Κουλιμπαλί, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, μαχαίρια, ένα τέιζερ και δακρυγόνα. Οι τέσσερις άνδρες, ηλικίας από 22 έως 28 ετών, διέμεναν στα γαλλικά προάστια και ήταν γνωστοί του Κουλιμπαλί. Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για «σύσταση τρομοκρατικής συμμορίας με σκοπό τη διάπραξη εγκλημάτων σε βάρος προσώπων», ενώ ο ένας από αυτούς διώκεται επίσης για κατοχή ή μεταφορά όπλων. Μέχρι στιγμής κανείς τους δεν διώκεται για συνέργεια στις δολοφονίες.

Στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, η δήμαρχος της πόλης, Αν Ινταλγκό, ανακοίνωσε χθες ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του αμερικανικού δικτύου Fox News. Σε ανταπόκριση από το Παρίσι, συνεργάτης του δικτύου είχε ισχυριστεί ότι υπάρχουν στη γαλλική πρωτεύουσα «άβατα», όπου κυριαρχούν «μουσουλμάνοι με μπλουζάκια του Μπιν Λάντεν» και «ατμόσφαιρα που θυμίζει Πακιστάν ή Αφγανιστάν». Το συκοφαντικό ρεπορτάζ εμφάνιζε χάρτη, κλεμμένο από άσχετη κοινωνική έρευνα, με περιοχές του Παρισιού όπως η Ρεπουμπλίκ, η Μπελβίλ και η Περ Λασέζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή