Εν αναμονή των εξελίξεων οι επενδυτές

Εν αναμονή των εξελίξεων οι επενδυτές

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι χαμηλές αποτιμήσεις και η προοπτική εξέλιξης ενός απρόσμενα θετικού για τη χώρα σεναρίου αποτελούν ελκυστικό στοίχημα για όσους αντέχουν το ρίσκο που συνοδεύει αυτή την επένδυση». Τάδε έφη πολύ γνωστός Ελληνας αναλυτής που συναντήθηκε πρόσφατα με σειρά ξένων επενδυτικών funds με μεγάλη συμμετοχή στο Χ.Α. Πόσο αποφασισμένοι όμως είναι για να το αναλάβουν; Πολλοί ξένοι έχουν μειώσει τις θέσεις τους σε τράπεζες, όπως είναι γίνεται εύκολα αντιληπτό από τη συμπεριφορά των μετοχών του κλάδου, αλλά την ίδια ώρα έχουν αυξήσει -στο πλαίσιο του δυνατού- θέσεις σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, μεγάλης κεφαλαιοποίησης με εξωστρεφή δραστηριότητα και λιγότερο ελληνικό μακροοικονομικό ρίσκο. Αυτό επισήμανε στη στήλη fund manager ξένου χαρτοφυλακίου με θέσεις στο Χ.Α. Αγοραστές εμφανίζονταν, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, και κάποια από τα λεγόμενα recovery funds που έχουν ως κύριο πεδίο δραστηριότητας τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αυτή η κατηγορία των ξένων έχει όμως δεχθεί δυσανάλογα μεγάλες ζημίες για το μέγεθος των χαρτοφυλακίων τους και εκτιμάται ότι τα «πυρομαχικά» τους εξαντλούνται. Σε κάθε περίπτωση, τον ρυθμό στην αγορά θα δώσει η ροή των ειδήσεων από τα μέτωπα του σχηματισμού ή μη κυβέρνησης, της σύνθεσής της, του ενδεχόμενου νέων εκλογών και των αποφάσεων των Ευρωπαίων εταίρων…

Διαχειριστής της γερμανικής Commerzbank σημείωνε προ ημερών στη στήλη ότι η έλλειψη βάθους στη δευτερογενή αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων καθιστά τις κινήσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μη αντιπροσωπευτικές. Και πρόσθετε: «Δεν πρέπει κανείς να διαβάζει πολλά από τις κινήσεις κάθε μεμονωμένης συνεδρίασης».

Την ίδια ώρα, στο ING Group εκτιμούν πως τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ακόμα και σήμερα, προσφέρουν αξία «στο πλαίσιο μιας στρατηγικής υψηλού ρίσκου κόντρα στη συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας  από  την Ευρωζώνη».

Το συμπέρασμα; Στην αγορά περιμένουν (ξανά) την ευχάριστη έκπληξη.

Αστρονομικά ποσά

Οσοι διεθνώς (αλλά και στην Ελλάδα) έχασαν λεφτά από τις εξελίξεις στο ελβετικό φράγκο, έχοντας επενδύσει μέσα από τις (πολλές) πλατφόρμες συναλλαγών που υπάρχουν, αναρωτιούνται τώρα: Υπάρχει εποπτεία; Και πόση είναι η έκταση της ζημίας; Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, τα πραγματικά ποσά δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί. Κι αυτό γιατί πολλοί τέτοιοι οίκοι διαπραγμάτευσης λειτουργούν απουσία κανονιστικού πλαισίου και εποπτείας και η συγκέντρωση των δεδομένων είναι πρακτικά αδύνατη. Τα ποσά όμως είναι αστρονομικά. Σύμφωνα με στοιχεία της BIS, η αγορά των συναλλαγών over the counter, αυτών δηλαδή που δεν πραγματοποιούνται μέσω μιας πιστοποιημένης κύριας αγοράς αλλά ιδιωτικά απευθείας μεταξύ των συναλλασσόμενων μερών, είχε θεωρητική αξία της τάξης των 700 τρισ. δολ. στα μέσα του 2014. Εξ αυτών 3 με 5 τρισ. δολ. αφορούν το ελβετικό φράγκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή