Αλ. Τσίπρας: Διαπραγμάτευση μόνο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Αλ. Τσίπρας: Διαπραγμάτευση μόνο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Αλέξης Τσιπρας κάνοντας λόγο για το αποτύπωμα μιας κυβέρνησης «ακροδεξιών και νεοφιλελεύθερων που ενορχήστρωσε και υπηρέτησε την πιο χυδαία προεκλογική καμπανιά (…) επενδύοντας στο φόβο και την τρομοκρατία». Υποστήριξε ότι η μόνη δύναμη σταθερότητας που υπάρχει σε αυτό τον τόπο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι εγγυάται «τις καταθέσεις, τις συντάξεις, τις αγροτικές επιδοτήσεις, την αξιοπρέπεια».

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αυτοδυναμία, σχολίασε ότι δεν πρόκειται για αλαζονεία, ούτε για ανάθεση και πως το κόμμα επιθυμεί μια «ισχυρή εντολή» για την εφαρμογή του προγράμματός του.

Νωρίτερα, στην διακαναλική συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με την τρόικα, αλλά με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ο ΣΥΡΙΖΑ «αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ωστόσο δεν συμφωνεί με την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας . Τόνισε μάλιστα πως μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα τηρήσει «δεσμεύσεις και υπογραφές που έχουν βάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Σημείωσε πως η τρόικα, είναι ένας εξωθεσμικός οργανισμός και ένα «στρατηγικό λάθος» της Ένωσης, η οποία – όπως είπε – έδωσε «εξουσίες σε ένα μηχανισμό που δεν ελέγχεται από τους θεσμούς της». Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθηνε στους ψηφοφόρους έκκληση για αυτοδυναμία υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα δώσει ισχυρή διαπραγματευτική θέση απέναντι στους εταίρους. «Το plan b της τρόικας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει αυτοδυναμία» είπε. Θέλουμε να έχουμε λυμένα τα χέρια μας την επόμενη μέρα, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο χρόνος διαπραγμάτευσης του προγράμματος για τη νέα κυβέρνηση επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο-Ιούλιο κάτι που, όπως είπε, "ήταν και το δκό μας σχέδιο. Μέχρι τότε είμαι βέβαιος τι θα έχει βρεθεί λύση, καθώς  είναι απραίτητο και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη". Επίσης, τόνισε ότι θα ζητήσει τη συνάινεση των πολιτικών δυνάμεων στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και απάντησε σε αυτούς που τον επικρίνουν ότι δεν υπήρξε συναινετικός ότι "μου ζήτησαν συναίνεση στην καταστροφή. Εγώ ζητώ συναίνεση στη λύτρωση". 

Για την κα Μέρκελ ανέφερε ότι δεν της αναγνωρίζει κάποιο ξεχωριστό προνόμιο και "δεν βρίσκω λόγο να προστρέξω σε συνάντηση μαζί της". 

Σχετικά με τον Στ. Δήμα, απέκλεισε να τον προτείνει ως υποψήφιο, καθώς η επιλογή του συμβολίζει τις μνημονιακές δυνάμεις. Πρόσθεσε ότι "θα κάνουμε την επιλογή μας με βάση το κύρος του θεσμού, τη δυνατότητα ανταπόκρισης στα καθήκοντα και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση". 

Ερωτηθείς για τα μέτρα εκτόνωσης των προβλημάτων της μεσαίας και της μικρομεσαίας τάξης, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ «που έχει λεηλατήσει τη μεσσαία τάξη» και αντικατάστασή του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας «ώστε να μην αφορά τη μικρομεσαία και μεσαία διαστρωμάτωση».

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, δεσμεύτηκε για διαγραφή μεγάλου μέρους που «ούτως ή άλλως δε μπορούν να εισπραχθούν από το ελληνικό δημόσιο», κάνοντας λόγο για διαδικασία ρυθμίσεων σε όρους κοινωνικής βιωσιμότητας.

Απάντηση της Νέας Δημοκρατίας σε όσα δήλωσε ο κ. Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη, για τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη διακαναλική του συνέντευξη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Αποφασισμένος να οδηγήσει τη χώρα στην απομόνωση και τη χρεοκοπία εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας.Αποκάλυψε ότι δεν αναγνωρίζει καμία συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της. Και αυτό την ίδια στιγμή που  υπόσχεται ότι δήθεν θα αξιοποιήσει την πιστωτική χαλάρωση Ντράγκι. Ολοκληρώνει την καμπάνια της εξαπάτησης των Ελλήνων με την εκστρατεία κατατρομοκράτησης του Ελληνικού λαού. Ο κ. Τσίπρας είναι το ατύχημα που οι Έλληνες δεν θα αφήσουμε να συμβεί». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή