Ανταπόκριση σε μια τιμητική πρόταση

Ανταπόκριση σε μια τιμητική πρόταση

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανταποκρίθηκα στην τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κατ’ αρχάς γιατί θεωρώ ότι η πολιτική συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και το διακύβευμα μεγάλο. Ανεξαρτήτως των βραχυπρόθεσμων χειρισμών στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, η υπέρβαση της οικονομικής κρίσης προϋποθέτει, κατά την άποψή μου, την προσαρμογή σε ένα νέο, πιο αποτελεσματικό παραγωγικό πρότυπο. Προϋποθέτει την προσήλωση σε πολιτικές που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, σε μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην αποδοτικότερη λειτουργία των δομών του κράτους και στην αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης. Προϋποθέτει τη μείωση του κρατισμού και των πάσης φύσεως διοικητικών βαρών και εξαρτήσεων που περιορίζουν τις ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία. Προϋποθέτει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ιδιωτικού κεφαλαίου που θα συνεισφέρουν στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, στη βελτίωση των υποδομών της και στην αύξηση της απασχόλησης, που είναι καίριας σημασίας για την οριστική διέξοδο από την κρίση. Προϋποθέτει την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την εξάλειψη της όποιας αβεβαιότητας για τη θέση της χώρας στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Προϋποθέτει, εν τέλει, ένα πρότυπο που θα συμβαδίζει με τη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομική πραγματικότητα. Χωρίς ιδεοληψίες και αναβλητικότητα. Η προσήλωση στους προαναφερόμενους στόχους είναι, άλλωστε, και προαπαιτούμενο για τη βιώσιμη διαχείριση του χρέους μακροπρόθεσμα.

Με τα δεδομένα αυτά, ο σχηματισμός μιας ισχυρής κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό διασφαλίζει, κατά τη γνώμη μου, τη συνέχιση της πορείας προς την κατεύθυνση αυτή. Με όρους συνέπειας και αξιοπιστίας. Και αυτό είναι, πιστεύω, το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών. Η δυσφορία για τα λάθη, τις αστοχίες και τις αδικίες, καθώς και η κόπωση, αν και δικαιολογημένες, δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για την αμφισβήτηση ή εγκατάλειψη της εθνικής αυτής στρατηγικής. Οσο δύσκολα –και με σημαντικές θυσίες– επιτεύχθηκαν κάποιοι καίριοι στόχοι για τη σταθερότητα της χώρας τα τελευταία χρόνια, τόσο εύκολα μπορούν οι θυσίες να χαθούν και οι στόχοι να απολεσθούν.

Ανταποκρίθηκα, επίσης, στην πρόταση του πρωθυπουργού, γιατί με προβλημάτιζε η αίσθηση απαξίωσης της πολιτικής· και η πεποίθηση ότι όποιος έχει οποιαδήποτε ενασχόληση με την πολιτική, αυτομάτως χάνει και λίγη από την αξιοπρέπειά του. Επέλεξα, λοιπόν, να δοκιμάσω και να δοκιμαστώ. Γιατί πιστεύω ότι η πολιτική μπορεί και πρέπει να δίνει λύσεις, τόσο στα μεγάλα, όσο και στα καθημερινά. Γιατί υπάρχουν τόσοι δημιουργικοί άνθρωποι ανάμεσά μας και αυτούς θα προσπαθήσω να εκφράσω· τις πολύτιμες ιδέες τους να μεταφέρω και να αποπειραθώ να συνθέσω. Η νέα γενιά οφείλει να αναλάβει ευθύνες και να μη στέκεται παθητικά απέναντι στις εξελίξεις. Αλλωστε, εν πολλοίς, το δικό μας μέλλον είναι αυτό που διακυβεύεται, οι δικές μας ευκαιρίες για εργασία, δημιουργία οικογένειας και ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας. Οπως οι νέοι, έτσι και οι γυναίκες χρήζουν ισχυρότερης εκπροσώπησης στα κοινά. Δεν αρκεί να ασκούμε κριτική εκ του ασφαλούς και όταν έρχεται η ώρα του απολογισμού να αποποιούμαστε κάθε ευθύνη. Οφείλουμε να έχουμε -ή τουλάχιστον να διεκδικούμε- λόγο στα πράγματα. Η εμπεδωμένη πλέον νοοτροπία απαξίωσης της πολιτικής αποδυναμώνει τους θεσμούς και την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Αποδέχθηκα, τέλος, την τιμητική αυτή πρόταση γιατί μέσα από την κοινωφελή δράση ήρθα αντιμέτωπη με συγκεκριμένα κοινωνικά προβλήματα που οξύνθηκαν με την κρίση και προσπάθησα να βρω λύσεις για αυτά. Είχα, στο πλαίσιο αυτό, την τύχη να γνωρίσω και να εμπνευστώ από ανθρώπους με πλούσια κοινωφελή και κοινωνική δράση, που, παρά τις δυσκολίες, προσφέρουν ακόμη με ανιδιοτέλεια, όραμα και επαγγελματισμό, και το παράδειγμα των οποίων μπορεί να συμβάλλει γόνιμα στη διαμόρφωση της πολιτικής. Βίωσα την ανάγκη να σταθεί η πολιτεία αρωγός στην προσπάθειά τους για την οργάνωση δικτύων αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς. Και σε αυτό, μεταξύ άλλων, προσδοκώ να συμβάλλω. Γιατί η οργάνωση τέτοιων δικτύων δεν είναι απλώς ένα αντίδοτο στην κρίση· είναι και μία ευκαιρία να επαναπροσδιοριστούμε ως ενεργά μέλη της κοινωνίας.

* Η κ. Νίκη Κ. Κεραμέως είναι υποψήφια βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή