Πανηγυρισμοί Κούρδων προσφύγων

Πανηγυρισμοί Κούρδων προσφύγων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΜΠΑΝΙ. Βραδιά πανηγυρισμών ήταν η χθεσινή στα ερείπια του Κομπάνι και σε πόλεις της Συρίας και της Τουρκίας όπου έχουν καταφύγει Κούρδοι πρόσφυγες. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν τουλάχιστον το 90% της πόλης, αν και η ανακοίνωση του Πενταγώνου ήταν πιο συγκρατημένη.

«Η μάχη συνεχίζεται»

«Δεν είμαι έτοιμος να δηλώσω ότι η μάχη κερδήθηκε. Η μάχη συνεχίζεται. Αλλά τώρα οι φίλιες δυνάμεις πιστεύω ότι έχουν τη δυναμική με το μέρος τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν. «Οι δυνάμεις μας κάνουν προόδους αλλά ώς τώρα το YPG (κουρδικές δυνάμεις αυτοάμυνας) δεν έχει δηλώσει ότι πήρε όλο το Κομπάνι. Πιστεύουμε ότι αύριο το Κομπάνι θα είναι ελεύθερο», δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ο αξιωματούχος της πόλης Ιντρις Νασάν.

Η εμφάνιση μεγάλης κουρδικής σημαίας σε λόφο έξω από την πόλη και η εκκαθάριση μεγάλου μέρους του Κομπάνι πυροδότησαν πανηγυρισμούς και μπαλοθιές από τους Κούρδους αντάρτες που μάχονταν από το καλοκαίρι για την υπεράσπισή του.

Χθες, εκπρόσωπος των Κούρδων μαχητών είπε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι έχουν απομείνει λιγοστοί πυρήνες τζιχαντιστών, αλλά ότι η εκκαθάρισή τους είναι ζήτημα χρόνου.

Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις προχωρούν προσεκτικά, καθώς οι τζιχαντιστές έχουν ναρκοθετήσει τις συνοικίες που εγκαταλείπουν, ενώ έχουν απομείνει κάποιοι ελεύθεροι σκοπευτές. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του δικτύου Αλ Τζαζίρα, υπάρχουν αναφορές ότι οι τζιχαντιστές αποσύρουν από το Κομπάνι τον βαρύ οπλισμό τους. Οι τελευταίες μάχες επικεντρώνονται στο προάστιο Μακτάλα, στα ανατολικά της πόλης.

«Ο κόσμος χορεύει και τραγουδάει, υπάρχουν πυροτεχνήματα. Ολοι νιώθουν τεράστια ανακούφιση», είπε ο Τεφίκ Κανάτ, Κούρδος από την Τουρκία που έσπευσε στα σύνορα, μαζί με εκατοντάδες άλλους, προκειμένου να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα στη μαρτυρική συνοριακή πόλη.

Η απελπισμένη αντίσταση των εγκλωβισμένων πολεμιστών του Κομπάνι, ανδρών και γυναικών, μπροστά στην υπέρτερη δύναμη πυρός των τζιχαντιστών, οι οποίοι είχαν το «ελευθέρας» να ανεφοδιάζονται στη γειτονική Τουρκία, είχε συγκινήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Χιλιάδες επιχειρήσεις

Υστερα από εβδομάδες αδράνειας και ενώ η πόλη ήταν κυριολεκτικά ένα βήμα πριν από την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές, οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν τον βομβαρδισμό των θέσεων των τζιχαντιστών. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 2.000 αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων των ισλαμιστών, ενώ οι τζιχαντιστές βομβάρδιζαν με το πυροβολικό τους την πόλη. Οι τελευταίες 17 επιδρομές σημειώθηκαν το τελευταίο διήμερο.

Ο πληθυσμός του Κομπάνι κατέφυγε στην Τουρκία, η οποία χθες εγκαινίασε νέο στρατόπεδο 35.000 προσφύγων. Η Αγκυρα δέχθηκε πιέσεις από τον κουρδικό πληθυσμό της χώρας προκειμένου να μη μεροληπτεί υπέρ των τζιχαντιστών, κατηγορία την οποία η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε.

Η μάχη του Κομπάνι είναι το μόνο γνωστό παράδειγμα συντονισμού αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων με χερσαίες δυνάμεις μαχητών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές. Η συριακή κυβέρνηση, που αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο των τζιχαντιστών, ζήτησε από τις αμερικανικές δυνάμεις να συνεννοηθούν μαζί της για τα αεροπορικά πλήγματα στο έδαφός της, αίτημα που το Πεντάγωνο απέρριψε.

Χθες οι τζιχαντιστές του ΙSIS κάλεσαν για ακόμη μία φορά τους υποστηρικτές τους στη Δύση να εξαπολύσουν επιθέσεις με ό,τι μέσα διαθέτουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή