Σε «σκουπίδια» υποβάθμισε η S&P τα ρωσικά ομόλογα

Σε «σκουπίδια» υποβάθμισε η S&P τα ρωσικά ομόλογα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (BB+) προχώρησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s. Οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι αρνητικές, ενώ ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας αποδυναμώνεται συν τω χρόνω. Η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών της Ρωσίας εκτιμάται πως θα επιδεινωθεί. Η οικονομία της αναμένεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 0,5% κατά μέσον όρο την περίοδο 2015-2018.

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, το ρούβλι υποχώρησε στα 67,63 ρούβλια προς το δολάριο, δηλαδή 5% χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμό του στη χρηματαγορά της Μόσχας. Τον Δεκέμβριο είχε προειδοποιήσει ο διεθνής οίκος τη Ρωσία ότι ενδέχεται να την κατατάξει από την επενδυτική βαθμίδα σε εκείνη των «σκουπιδιών» μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου, ως επακόλουθο της ραγδαίας επιδείνωσης της νομισματικής της ευελιξίας και της εξασθενημένης οικονομίας της. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υποβάθμιση στη βαθμίδα των «σκουπιδιών» σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Ρωσία βρίσκεται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια. Η εξέλιξη αυτή όχι μόνον θα πλήξει την εικόνα της Ρωσίας ανάμεσα στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, αλλά, επιπλέον, θα εκτινάξει το κόστος δανεισμού της. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε διεθνές επίπεδο πολλά συνταξιοδοτικά Ταμεία και επενδυτικοί οίκοι διέπονται από κανόνες τέτοιους οι οποίοι απαγορεύουν την αγορά τίτλων αξιολογημένων σε βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να εξασθενήσει το τρέχον έτος και να περιπέσει σε ύφεση εξαιτίας των κυρώσεων από τη Δύση και της παρατεταμένης κάμψης στην τιμή του πετρελαίου, που μεταφράζονται σε φυγή κεφαλαίων και μαζικές απώλειες κρατικών εσόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή