Κλήση από φαρσέρ στον Κάμερον

Κλήση από φαρσέρ στον Κάμερον

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τις υποψίες του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι ο συνομιλητής του σε χθεσινή τηλεφωνική κλήση ήταν φαρσέρ κίνησε η έκφραση συγγνώμης του άνδρα που του είπε: «Με συγχωρείτε που σας ενοχλώ νυχτιάτικα», ενώ η συνομιλία γινόταν στις δώδεκα το μεσημέρι.

Την κλήση φέρεται να πραγματοποίησε σεσημασμένος απατεώνας, που αργότερα υπερηφανεύθηκε σε εφημερίδα ότι έμεινε άγρυπνος όλη νύχτα συνδυάζοντας «αλκοόλ και κοκαΐνη», προτού καλέσει τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ο κ. Κάμερον είπε ότι εντέλει έκλεισε το τηλέφωνο όταν ο συνομιλητής του ομολόγησε ότι επρόκειτο για φάρσα.

Ο ίδιος φαρσέρ θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από κλήση στην υπηρεσία αντικατασκοπίας GCHQ νωρίτερα την ίδια ημέρα, από όπου εξασφάλισε τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του «αρχικατασκόπου» της Βρετανίας, Ρόμπερτ Χάνιγκαν. Η Ντάουνινγκ Στριτ και η GCHQ ανακοίνωσαν ότι ο άνδρας δεν εξασφάλισε καμία διαβαθμισμένη ή «ευαίσθητη» πληροφορία. Παρ’ όλα αυτά, η υπηρεσία ασφαλείας διέταξε την πραγματοποίηση έρευνας για το περιστατικό.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί στο Ιστλι, ο πρωθυπουργός είπε: «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν καμιά φορά, και όταν συμβαίνουν, εμείς οφείλουμε να ερευνήσουμε κάθε σχετικό θέμα ασφαλείας. Την ώρα που δέχθηκα την κλήση, βρισκόμουν στον δρόμο και είχα την κόρη μου, Φλόρενς, στους ώμους. Μια φωνή, που δεν αναγνώρισα, μου μίλησε στο τηλέφωνο. Ο άνδρας μού ζήτησε συγγνώμη που με ξυπνούσε, πράγμα που μου φάνηκε παράξενο, καθώς η ώρα ήταν έντεκα και μισή το πρωί. Τον ρώτησα ποιος είναι και μου απάντησε ότι η κλήση ήταν φάρσα».

Νωρίτερα χθες το πρωί, ο φαρσέρ είχε καλέσει το αρχηγείο της GCHQ προσποιούμενος τον βοηθό του πρωθυπουργού. Ο υπάλληλος υπηρεσίας τού έδωσε τον αριθμό κινητού του κ. Χάνιγκαν, αφού ο φαρσέρ υποστήριξε ότι προσπαθούσε να καλέσει τον επικεφαλής της υπηρεσίας σε έκτακτη σύσκεψη cobra (των επικεφαλής άμυνας και μυστικών υπηρεσιών).

Λίγο αργότερα, ο αρχικατάσκοπος λάμβανε κλήση από τον φαρσέρ, ο οποίος παρέστησε τον δημοσιογράφο του δικτύου ΙΤΝ. Οι υποψίες του κ. Χάνιγκαν τον οδήγησαν να διακόψει την κλήση.

Κάλεσε τη Sun

Ο ναρκομανής φαρσέρ κάλεσε λίγο αργότερα την εφημερίδα Sun, για να υπερηφανευθεί ότι γελοιοποίησε την GCHQ, ενώ είχε κάνει ολονύχτια χρήση οινοπνεύματος και ναρκωτικών. «Είχα κάνει χρήση κοκαΐνης και οινοπνεύματος όλη νύχτα και αν θυμάμαι καλά είχα καπνίσει και μερικά τσιγάρα κάνναβης», είπε. Την οργή του εξέφρασε, όμως, ο Κιθ Βαζ, επικεφαλής της επιτροπής Eσωτερικών: «Η παραβίαση αυτή των απόρρητων τηλεπικοινωνιών αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία αυξημένης αντιτρομοκρατικής επαγρύπνησης. Οφείλουμε να πραγματοποιήσουμε ενδελεχή έρευνα και εκ νέου αξιολόγηση των πρωτοκόλλων διασφάλισης των τηλεπικοινωνιών, ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή