Πρώτη γυναίκα επίσκοπος στην Εκκλησία της Αγγλίας

Πρώτη γυναίκα επίσκοπος στην Εκκλησία της Αγγλίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γυναίκα επίσκοπο απέκτησε για πρώτη φορά η Εκκλησία της Αγγλίας, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των συντηρητικότερων φωνών ενάντια στις εκσυγχρονιστικές προσπάθειες―φωνές οι οποίες εξέφρασαν την εναντίωσή τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της χειροτόνησης της αιδεσιμωτάτου Λίμπι Λέιν. Δύο δεκαετίες αφότου η Εκκλησία επέτρεψε στις γυναίκες να γίνονται ιερείς, η 48χρονη μητέρα δύο παιδιών χειροτονήθηκε επίσκοπος του Στόκπορτ σε τελετή που έλαβε χώρα στον μητροπολιτικό ναό του Γιορκ, στη Βόρεια Αγγλία. Καθώς ο αρχιεπίσκοπος του Γιορκ, Τζον Σεντάμου, ρώτησε τους συναθροισμένους κατά τη διάρκεια της τελετής εάν η Λέιν πρέπει να χειροτονηθεί επίσκοπος, ακούστηκε ανάμεσα στο πλήθος που έδινε τη συγκατάθεσή του η φωνή ενός άνδρα, ο οποίος φώναξε πως «όχι, δεν το γράφει η Αγία Γραφή».

Ο αρχιεπίσκοπος Σεντάμου έθεσε για δεύτερη φορά την ερώτηση στο ακροατήριο, αλλά δεν υπήρξε άλλη διαφωνία με αποτέλεσμα η τελετή να συνεχιστεί ομαλά. Ο αρχιεπίσκοπος του Γιορκ και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι επίσκοποι ακούμπησαν τη Λέιν και προσευχήθηκαν για εκείνη, ενώ η τελετή έληξε με πολλά χειροκροτήματα για την πρώτη γυναίκα επίσκοπο.

Νωρίτερα η Λέιν είχε δηλώσει ότι ελπίζει περισσότερες γυναίκες να κατορθώσουν αυτό που η ίδια κατάφερε. «Εάν ο διορισμός μου ενθαρρύνει ακόμη και μία νεαρή γυναίκα να ανασηκώσει το βλέμμα της και να συνειδητοποιήσει τις δυνατότητές της και ότι το περιβάλλον της δεν πρέπει να καθορίζει το τι είναι εφικτό για εκείνη, τότε θα νιώσω ιδιαίτερη τιμή», είπε η ίδια.

Διιστάμενες απόψεις

Η επιλογή της πρώτης γυναίκας επισκόπου ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο και χαιρετίσθηκε ως «ένα βήμα μπροστά» για την ισότητα των φύλων από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι, και από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Μια συντηρητική μειονότητα, ωστόσο, ακόμη υποστηρίζει ότι η Αγία Γραφή προστάζει την ανάληψη της εξουσίας μόνο από άνδρες. Η αγγλικανική κοινότητα διχάζεται σχετικά με τον ρόλο των γυναικών στον κλήρο. Γυναίκες επίσκοποι ήδη υπηρετούν στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως της Αφρικής, οι γυναίκες απαγορεύεται να γίνονται ιερείς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή