ΤΡΙΠΟΛΗ. Δύο πάνοπλοι άνδρες εισέβαλαν χθες σε πολυτελές ξενοδοχείο της λιβυκής πρωτεύουσας, σκορπώντας τον θάνατο σε οκτώ άτομα, ενώ στο ξενοδοχείο βρισκόταν ο πρωθυπουργός της Τρίπολης και μέλη αμερικανικής αποστολής. Στα θύματα της επίθεσης περιλαμβάνονται τέσσερις ξένοι και τέσσερις φρουροί.
Την ευθύνη για την επίθεση στο ξενοδοχείο 5 αστέρων Corinthia ανέλαβε οργάνωση που σχετίζεται με το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αντίποινα για τον θάνατο του Λίβυου υπόπτου για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα, Αμπού Ανάς αλ Λιμπί, σε νοσοκομείο στις ΗΠΑ.
Αντιθέτως, οι αξιωματούχοι που ελέγχουν την κυβέρνηση της Τρίπολης επέρριψαν την ευθύνη σε πρώην οπαδούς του Μουαμάρ Καντάφι. Μετά την ανατροπή του Καντάφι από αντάρτες που είχαν την αεροπορική κάλυψη της Δύσης το 2011, η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος, με δύο κυβερνήσεις, την κυβέρνηση της Τρίπολης και την κυβέρνηση της Βεγγάζης, να διεκδικούν την εξουσία.
«Οι επιτιθέμενοι άνοιξαν πυρ στο εσωτερικό του ξενοδοχείου σκοτώνοντας τέσσερις ξένους, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, μάλλον ασιατικής καταγωγής», είπε ο επικεφαλής της ασφάλειας της Τρίπολης Ομάρ Χαντράουι. «Οταν οι επιτιθέμενοι περικυκλώθηκαν εντελώς από την ασφάλεια, εκτόξευσαν χειροβομβίδα».
Προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσοδο στο καλύτερα φυλασσόμενο ξενοδοχείο της Τρίπολης, οι επιτιθέμενοι ανατίναξαν αυτοκίνητο, προξενώντας τον θάνατο τριών φρουρών. Ενας ακόμη φρουρός έπεσε νεκρός στη συνέχεια.
Ο πρωθυπουργός της Τρίπολης, Ομάρ αλ Χάσι, που κατοικούσε στον 22ο όροφο του ξενοδοχείου, μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο από τους άνδρες της ασφάλειας. «Σύμφωνα με τις έρευνές μας, οι επιτιθέμενοι σκόπευαν να τον δολοφονήσουν», είπε ο Χαντράουι.
Η Τρίπολη ελέγχεται από μία ομάδα που συμμάχησε με τα ισχυρά στρατεύματα που σταθμεύουν στην πόλη Μισράτα και περιλαμβάνει πρώην αντάρτες ισλαμιστικών πεποιθήσεων καθώς και πολιτικούς συμμάχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Απέναντί τους έχουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλάχ αλ Θίνι και το εκλεγμένο Κοινοβούλιο που συνεδριάζει στα ανατολικά της χώρας. Η κυβέρνηση Θίνι έχει συμμαχήσει με τους πρώην αντάρτες από την πόλη Ζιντάν, στους οποίους περιλαμβάνονται μέλη των επίλεκτων μονάδων του Καντάφι, που στράφηκαν εναντίον του, καθώς και τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, που έχει κάνει τη δική του στρατιωτική εκστρατεία εναντίον ισλαμιστών ανταρτών στη Βεγγάζη.