Σταθεροποίηση στην αγορά κατοικίας από το 2016 προβλέπει η IBHS

Σταθεροποίηση στην αγορά κατοικίας από το 2016 προβλέπει η IBHS

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H υψηλή φορολογία αποτελεί μια σημαντικά δυσμενή παράμετρο, που εξηγεί την υποτονικότητα στη αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της IBHS, η οποία προβλέπει σταθεροποίηση από το 2016.

Οι αρνητικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, καθώς και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ελήφθησαν, έχουν περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητα στον κλάδο της οικοδόμησης.

Σύμφωνα με την κλαδική μελέτη, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα μετά το 2005 δεικνύει συνεχή κάμψη, φτάνοντας το 2013 στις 16.384 άδειες (-27,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Ετσι, στα τέλη του 2013 ο αριθμός των αδειών υπολειπόταν του 2005 κατά 83%.

Η κρίση της αγοράς κατοικίας μεταφράζεται σε σημαντική υποχώρηση των τιμών, καθώς, σύμφωνα με το ΕΛΙΕ, από την αρχή της ύφεσης έως και το 2013 η μεσοσταθμική μείωση έφτασε το 30%-35%.

Αρνητικά έχει επιδράσει η δυσχερής πλέον χορήγηση στεγαστικών δανείων, καθώς και η συνεχής αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης τα τελευταία χρόνια.

Στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων εξακολουθούν οι πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση των μισθωτηρίων συμβολαίων και μείωση των ενοικίων, κυρίως σε εμπορικά ακίνητα χαμηλότερης κατηγορίας, αποθηκευτικούς χώρους και μη ανταγωνιστικά κτίρια γραφείων, γεγονός που αυξάνει τις αποδόσεις.

Οι ανωτέρω συνθήκες προκαλούν στις εταιρείες του κλάδου σημαντικές ζημίες από αναπροσαρμογή επενδύσεων σε εύλογη αξία, αν και το 2013 περιορίστηκαν αρκετά.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο Κάτση, διευθύνοντα σύμβουλο της Infobank Hellastat, «η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών θα ομαλοποιήσει τις εμπορικές αξίες των ακινήτων και θα τονώσει τον όγκο των συναλλαγών, εφόσον όμως συνοδευθεί από πολιτική σταθερότητα στο άμεσο μέλλον. Ηδη, από τα τέλη του 2013 διαπιστώνεται σταδιακή επιβράδυνση της υποχώρησης των τιμών στις κατοικίες, τάση που θα επικρατήσει και το επόμενο έτος, ενώ σταθεροποίηση θα επέλθει από το 2016. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για ουσιαστική ανάκαμψη αποτελεί και η σταθεροποίηση και ορθολογικοποίηση του φορολογικού πλαισίου».

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται επίσης οι οικονομικές καταστάσεις 600 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

• Ο κύκλος εργασιών το 2013 διαμορφώθηκε στα 533,26 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 2,3% από το 2012.

• Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 8,72 εκατ. (από ζημιίες 4,34 εκατ. την προηγούμενη χρήση), ενώ οι προ φόρων ζημίες υποχώρησαν στα 204 εκατ.

• Το περιθώριο κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκε σε 45,2%, ενώ το περιθώριο κερδών προ φόρων βελτιώθηκε σε -3,6%.

• Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε ελαφρώς σε 0,35 προς 1, παραμένοντας χαμηλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή