Ευρωπαϊκή Ενωση Κεφαλαιαγορών έως το 2019 προωθεί η Ε.Ε.

Ευρωπαϊκή Ενωση Κεφαλαιαγορών έως το 2019 προωθεί η Ε.Ε.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη σκοπεύει να οικοδομήσει μέχρι το 2019 την «ένωση κεφαλαιαγορών», σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters. Στο έγγραφο που συνυπογράφεται από τον επίτροπο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κ. Τζόναθαν Χιλ περιλαμβάνεται για πρώτη φορά χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μιας από τις σημαντικότερες πολιτικές που προωθεί η Ε.Ε. στην προσπάθειά της να αναζωογονήσει τη χειμαζόμενη οικονομία της. Η Ε.Ε. θεωρεί σημαντικό να εναρμονίσει το κανονιστικό πλαίσιο για τις κεφαλαιαγορές ώστε να αυξηθούν οι συναλλαγές σε μετοχές, ομόλογα και άλλα αξιόγραφα. Από ιστορικής απόψεως πολλές χώρες της Ευρώπης βασίζονται περισσότερο στις τράπεζες παρά στις κεφαλαιαγορές για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε αναταραχές στον τραπεζικό τομέα. Η Κομισιόν σκοπεύει να δημοσιεύσει τρεις μελέτες για το θέμα στις 18 Φεβρουαρίου.

Οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατη η δημιουργία μιας πλήρους ένωσης κεφαλαιαγορών. Θεωρείται αδύνατο από πολιτικής απόψεως να καταφέρουν οι 28 χώρες της Ενωσης να εναρμονίσουν το φορολογικό και πτωχευτικό τους δίκαιο. Η Βρετανία, η οποία επιτηρεί τη μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά της Ευρώπης στο Λονδίνο, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να παραχωρήσει την επιτήρηση της κεφαλαιαγοράς της στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά της η Κομισιόν θεωρεί ότι μπορεί να λάβει ορισμένες αποφάσεις ώστε να ενισχύσει τις επενδύσεις και να καταστήσει την Ενωση λιγότερο εξαρτώμενη από τις τράπεζές της. Στη λεγόμενη «πράσινη βίβλο» που θα παρουσιαστεί, θα περιλαμβάνονται προτάσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σύντομα, όπως για παράδειγμα η διάθεση πληροφοριών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να είναι σε θέση να προσελκύσουν την προσοχή των επενδυτών. Σε ένα δεύτερο έγγραφο περιλαμβάνονται οι προτάσεις για την τιτλοποίηση χρέους υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τους τραπεζικούς ισολογισμούς και τον δανεισμό, σύμφωνα με το έγγραφο της Επιτροπής. Στο τρίτο έγγραφο που θα παρουσιάσει η Επιτροπή στις 18 Φεβρουαρίου θα περιλαμβάνονται προτάσεις για την απλούστευση των ευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με τις πληροφορίες που δημοσιεύουν οι εταιρείες σε προσπέκτους όταν αναζητούν νέα κεφάλαια.

Ενα «σχέδιο δράσης» αναμένεται να ακολουθήσει στη διάρκεια του δεύτερου ή του τρίτου τριμήνου του 2015. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντλούν μέχρι και το 80% της χρηματοδότησης που χρειάζονται από τράπεζες και το υπόλοιπο από τις κεφαλαιαγορές, δηλαδή το ακριβώς αντίστροφο από αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ όπου η χρηματοδότηση από τις αγορές επέτρεψε την ταχύτερη ανάκαμψη των εταιρειών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ο Κρις Κάμινγκς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας TheCityUk, η οποία προωθεί τον ρόλο της Βρετανίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου, θεωρεί ότι ο κ. Χιλ ξεκινάει από καλή βάση, ωστόσο προειδοποιεί ότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια μέχρι να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. «Μπορούμε να πετύχουμε πρόοδο μέχρι το 2019, ωστόσο μέχρι να αποκτήσουμε κεφαλαιαγορά του επιπέδου των ΗΠΑ θα απαιτηθούν πολλά ακόμη χρόνια», λέει ο κ. Κάμινγκς στο Reuters. Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή των κανόνων σχετικά με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ή συνταξιοδοτικών ταμείων και μέτρα που θα ενισχύσουν την επένδυση των νοικοκυριών στις κεφαλαιαγορές. Ωστόσο στο κείμενο δεν υπάρχει αναφορά σε αλλαγές στην επιτήρηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, δεδομένης της άρνησης της Βρετανίας να αποδεχθεί μια υπερεποπτική αρχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT