30 δολ./βαρέλι «βλέπει» η Goldman Sachs

30 δολ./βαρέλι «βλέπει» η Goldman Sachs

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχή πτωτική πορεία εκτιμά η Goldman Sachs πως θα έχει η τιμή του «μαύρου» χρυσού σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και θα διαμορφωθεί στα 30 δολάρια το βαρέλι λόγω συνεχιζόμενης υψηλής παραγωγής. Τα σχετικά αναφέρει ο πρόεδρος του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού Γκάρι Κον. Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) Αμπντάλα Ελ Μπάντρι προειδοποιεί πως η τιμή του εμπορεύματος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ενδεχομένως να εκτιναχθεί στα 200 δολάρια το βαρέλι, χωρίς νέες επενδύσεις σε έργα παραγωγής.

Ειδικότερα, χθες στη διεθνή αγορά το πετρέλαιο υπό την επιρροή των σχολίων του ΟΠΕΚ και την υποχώρηση του δολαρίου, εμφάνισε άνοδο πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις. Το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε 2% στα 46,05 δολάρια το βαρέλι έναντι των 45,15 δολαρίων το βαρέλι τη Δευτέρα, τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τον Μάρτιο του 2009. Στο Λονδίνο το πετρέλαιο τύπου Brent ενισχύθηκε χθες 1,8% στα 49,05 δολάρια το βαρέλι. Χθες, πάντως, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί Αλ – Ναΐμι είχε συναντήσεις με αρμόδιους αξιωματούχους της Ρωσίας και της Νορβηγίας για να συζητήσουν τη σταθερότητα των τιμών στην αγορά πετρελαίου. «Το δολάριο, το οποίο εξασθένησε λόγω απροσδόκητης μείωσης στις παραγγελίες διαρκών αγαθών το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ αποτελεί έναν παράγοντα τόνωσης του πετρελαίου», παρατηρεί ο Φιλ Φλιν, ανώτατος αναλυτής εμπορευμάτων της Price Futures Group στο Σικάγο. «Η κίνηση των Σαουδαράβων να προσεγγίσουν χώρες εκτός ΟΠΕΚ ίσως να συνιστά ένδειξη ότι είναι πρόθυμοι να σταθεροποιήσουν την τιμή του πετρελαίου».

Σημειωτέον, πάντως, πως τα αποθέματα αργού των Ηνωμένων Πολιτειών ενδεχομένως να έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ κατά την περασμένη εβδομάδα και να έχουν φθάσει τα 402,1 εκατομμύρια βαρέλια. Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις αυτές, μιας και τα επίσημα στοιχεία δημοσιοποιούνται σήμερα, τότε θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 32 χρόνων. Το παρελθόν έτος η τιμή του πετρελαίου είχε καταβαραθρωθεί με απώλειες σχεδόν 50%. Δυο από τους βασικούς λόγους της πτώσης του ήταν ότι πέρυσι οι ΗΠΑ άντλησαν αργό με τους γρηγορότερους ρυθμούς της τελευταίας 30ετίας, ενώ και ο ΟΠΕΚ δεν συμβιβάστηκε με τις εκκλήσεις για μείωση της παραγωγής του.

Κλειδί η παραγωγή, όχι η ζήτηση

Ο ΟΠΕΚκαλύπτει το 40% των παγκόσμιων αναγκών σε πετρέλαιο και, όπως δηλώνει ο γενικός γραμματέας του, είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες για να αντιμετωπίσουν από κοινού την υπερπαραγωγή «μαύρου» χρυσού. Ο Αμπντάλα Ελ – Μπάντρι, πάντως, διευκρίνισε ότι θα αποκατασταθεί η ισορροπία στις τιμές του πετρελαίου, όταν επέλθει περιστολή της παραγωγής και όχι αύξηση της ζήτησης. Παράλληλα, βέβαια, ο επικεφαλής του σαουδαραβικού πετρελαϊκού ομίλου, Aramco διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να αποκαταστήσει μόνη της η Σαουδική Αραβία την ισορροπία στις τιμές. «Ακόμα και αν πέσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για όλους και λειτουργήσουν απειλητικά για τις επενδύσεις, που είναι μακροπρόθεσμα αναγκαίες, δεν θα επαναφέρει μόνη της την ισορρροπία», τόνισε ο Καλίντ Αλ-Φαλίχ. «Οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης θα κυριαρχήσουν». Η δήλωση αυτή συνιστά και μεταστροφή πολιτικής, εάν σκεφθεί κανείς ότι ιστορικά η Σαουδική Αραβία, ως η μεγαλύτερη παραγωγός του ΟΠΕΚ, αντλούσε περισσότερο πετρέλαιο για να μειώσει τις τιμές και μείωνε την παραγωγή, όταν χρειαζόταν αποκλιμάκωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή