Δραστικές αλλαγές αναμένονται στο ΣΔΟΕ

Δραστικές αλλαγές αναμένονται στο ΣΔΟΕ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται προσεχώς στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ένα από τα σημαντικά εργαλεία για την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Εξ άλλου, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτέλεσε ένα από τα βασικά επιχειρήματα της προεκλογικής καμπάνιας της νέας κυβέρνησης στο πού θα βρεθούν οι πόροι για να χρηματοδοτηθούν παροχές. Είναι άγνωστο ακόμη αν θα ενταχθεί υπό τη σκέπη του νέου υπουργού Διαφθοράς Π. Νικολούδη ή άν θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών. Ενα πάντως από τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ είναι αυτό του κ. Τρ. Αλεξιάδη, προέδρου των εφοριακών Αττικής – Κυκλάδων. Πάντως, από συστάσεως του ΣΔΟΕ (Απρίλιος του 1997) όλες οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες αλλαγές στο ΣΔΟΕ. Την ίδια στιγμή, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης αναζητεί το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την κ. Κατ. Σαββαΐδου στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα δέχθηκε χθες ο κ. Γ. Σταθάκης, πριν καν ακόμη ορκισθεί υπουργός, από τον απερχόμενο υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα. Λίγο μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος ο κ. Σκρέκας τηλεφώνησε στον νέο υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των νέων και εξαιρετικά διευρυμένων καθηκόντων του. Ο κ. Σκρέκας, μάλιστα, δήλωσε στον κ. Σταθάκη ότι θα παρευρισκόταν χθες το απόγευμα στο υπουργείο σε περίπτωση που γινόταν τότε η τελετή παράδοσης-παραλαβής. Σήμερα, πάντως, θα βρίσκεται από νωρίς στο κτίριο της οδού Νίκης έτσι ώστε να υποδεχθεί τον διάδοχό του.

Δεν αφήνει το blog του

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ακολουθώντας τις επιταγές της σημερινής εποχής και τεχνολογίας, έχει προσωπικό ιστολόγιο (blog) στο οποίο δημοσιεύει άρθρα του κ.λπ. Χθες αποφάσισε ότι θα ανακοινώσει μέσω του προσωπικού του blog ότι αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα. «Φυσιολογικά, οι αναρτήσεις μου θα γίνουν πιο αραιές και πιο μικρές. Αλλά ελπίζω να ανταμείψουν με πιο ζουμερές απόψεις και σχόλια» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και δήλωσε ότι ανεξαρτήτως του τι λένε διάφοροι για αυτή τη μορφή επικοινωνίας, εκείνος θα συνεχίσει το blogging. Η επιτυχία του στη Β΄ Αθηνών (πρώτος σε ψήφους) δείχνει ότι αυτό που κάνει (γενικότερα) το επικροτούν οι πολίτες, οπότε έχει κάθε λόγο να μην το διακόψει.

Ηρεμία στα γκισέ χωρίς εκροές καταθέσεων

Ομαλοποιούνται οι συνθήκες ρευστότητας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, μετά την προεκλογική υπερένταση που οδήγησε σε αναλήψεις πολλών δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, χθες επικράτησε ηρεμία χωρίς εκροές καταθέσεων. Οι προηγούμενες εβδομάδες, όπως σημειώνουν, ήταν αρκετά δύσκολες, καθώς πολλοί καταθέτες προχώρησαν στο «σπάσιμο» των προθεσμιακών τους καταθέσεων. Σημειώνεται ότι το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ, ενώ για τον Ιανουάριο εκτιμάται ότι οι εκροές θα ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ.

«Επενδυτικό σοκ» κατά της ανεργίας

Την ανεργία ανέδειξε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης (φωτ.) σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Ο ίδιος βλέπει την αντιμετώπισή της μέσα από ένα «επενδυτικό σοκ» και προτείνει τη δημιουργία μιας ολιγομελούς και αποτελεσματικής ομάδας ανθρώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, που θα έχει ως έργο τη διευκόλυνση των επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ειδικά εκείνων που αυξάνουν τις εξαγωγές ή μειώνουν τις εισαγωγές. Για το αν θα ήταν προτιμότερη για τις επιχειρήσεις και την Ελλάδα γενικότερα μια ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από το ευρώ: «Δεν είμαι ειδικός σε θέματα μακροοικονομίας, ωστόσο δεν βλέπω πως μια ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν θα ήταν καταστροφική και για τις επιχειρήσεις και για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή