Η αιματοχυσία «ξυπνά» μνήμες του πολέμου

Η αιματοχυσία «ξυπνά» μνήμες του πολέμου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εφιαλτικές αναμνήσεις από τον πολύνεκρο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ το 2006 ζωντάνεψαν χθες, ύστερα από τη νέα φονική ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών στη μεθοριακή κοιλάδα Σεμπάα.

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από την εκτόξευση όλμου εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στην κοιλάδα Σεμπάα, την οποία κατέχει το Ισραήλ ύστερα από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η φιλοσυριακή και φιλοϊρανική Χεζμπολάχ, η οποία αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα και την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη του Λιβάνου.

Αργότερα, Ισπανός κυανόκρανος, μέλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή, σκοτώθηκε από ισραηλινά απαντητικά πυρά που έπληξαν το χωριό Αμπασίγια, στον Νότιο Λίβανο. Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Ισπανού στρατιώτη.

Χθες το βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκάλεσε εκτάκτως το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας στο Τελ Αβίβ, ενώ ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ διεμήνυσε, με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, ότι η απάντηση του Ισραήλ θα είναι άμεση. Τους φόβους για γενίκευση της κρίσης ενίσχυσε η δήλωση Νετανιάχου ότι «οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» και ότι οι κυβερνήσεις του Λιβάνου και της Συρίας είναι υπόλογες για τις επιθέσεις που εξαπολύονται από εδάφη τους εναντίον του Ισραήλ. Σε ακόμη επιθετικότερους τόνους, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν κάλεσε την κυβέρνησή του «να αλλάξει προσέγγιση» έναντι της Χεζμπολάχ και να απαντήσει «με πολύ σκληρό και μη αναλογικό τρόπο».

Η χθεσινή αιματοχυσία αποτέλεσε τον τελευταίο κρίκο σε μια αλυσίδα επεισοδίων που επανέφεραν την ένταση στα σύνορα, τερματίζοντας οκτώμισι χρόνια σχετικής ηρεμίας. Την αρχή έκανε το Ισραήλ, στις 18 Ιανουαρίου, με επίθεση της πολεμικής του αεροπορίας εναντίον αυτοκινητοπομπής της Χεζμπολάχ στο ελεγχόμενο από τη Συρία τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν. Αποτέλεσμα, να σκοτωθούν πέντε μαχητές της Χεζμπολάχ, μεταξύ των οποίων και ο γιος του δολοφονηθέντος στρατιωτικού ηγέτη της οργάνωσης, Ιμάντ Μουγκνίγια, αλλά και Ιρανός στρατηγός του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος «Φρουροί της Επανάστασης». Η χθεσινή επίθεση με όλμους εντάσσεται, προφανώς, στα αντίποινα τα οποία ήδη είχε προαναγγείλει η μαχητική οργάνωση των Λιβανέζων σιιτών. Είχαν προηγηθεί η εκτόξευση ρουκετών από συριακά εδάφη εναντίον του Ισραήλ και βομβαρδισμοί της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στα Υψώματα του Γκολάν.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η κλιμάκωση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ έρχεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική περίοδος στο εσωτερικό της χώρας. Ο Νετανιάχου έχει λόγους να ελπίζει ότι μια περιορισμένη σύγκρουση θα ενίσχυε τη συσπείρωση των πολιτών γύρω από τον αρχηγό της κυβέρνησης, αν και η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε βάρος του, στην προοπτική μιας παρατεταμένης κρίσης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε ότι το Ισραήλ «προσπαθεί να αλλάξει την εξίσωση του συριακού εμφυλίου πολέμου», κάτι που δεν θα επιτρέψει η οργάνωσή του. Προσέθεσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις κατά της Συρίας και του Λιβάνου αποδεικνύουν ότι το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ενεργητικά τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Η σιιτική Χεζμπολάχ είναι ένα από τα ισχυρότερα στρατιωτικά στηρίγματα του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ στον αγώνα του κατά των σουνιτών ανταρτών. Η αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ βοηθάει την οργάνωση να αναβαθμίσει τα πατριωτικά διαπιστευτήριά της, αλλά μια παρατεταμένη σύγκρουση ίσως ενίσχυε τη θέση όσων υποστηρίζουν ότι η ανάμειξή της στον συριακό εμφύλιο πόλεμο επισύρει δεινά στη Χώρα των Κέδρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή